Terepasztalos és egyéb stratégiai játékok

2018\03\16

KMCS 8 felvezetés - A kitaszítottak figyelnek

Sok hűhó a semmiért.

Azt hiszik, van értelme annak, amit tesznek azon a kupac sárdarabon. Mintha lenne bármi esélyük változtatni a végeredményen. Azt hiszik, harcolnak, pedig csak acsarkodnak egymással, mint a barbár törzsek gyermekei. Szentül hiszi mind, az ő célja a legnemesebb vagy egyedül jogos. Ha megpróbálnánk tényekkel meggyőzni őket tévedésükről, akkor sem hinnék el. Reménytelenek.

ahriman_speach.jpg

A császár gyermekei mindig is ilyenek voltak. Naivak és mellette pökhendiek is. Uraik parancsára bárhova ugrottak régen is, mint a kutyák.

More:

készülődés warhammer 40K

2018\02\28

A Varang-uruk hordák visszatérése – 2. rész, Az átok

Idén sem hagytuk ki a GamesDay-t, Budapesten. A kicsit kalandos megrendezésű rendezvény, végül azt kell mondjam, egész rendben volt, és ha az új szervezőcsapat átlátja az új helyszín adta lehetőségeket és beszáll még néhány önkéntes – pl. hahó, a majd teljes KMCS szervezőség jelzett, hogy segítünk ha kell - akkor ez egy teljesen megújult, nívós rendezvény lehet, ami teljesen alkalmas lenne a hadijátékok népszerűsítésére.

Amin nagyon javítani kell az a kommunikáció, de azt remélem, nem lesz jövőre semmi nagy gond, sok minden kialakult idén is a rendezvény napjára. Egyszóval én bízom a rendezvény jövőjében.

Szilvi egy nagyon szép csokis kavart túrótortával engedett el minket a rendezvényre reggel. Tudta, amekkora geekek vagyunk, úgysem megyünk ki ebédet keríteni magunknak, éhen meg mégse halljunk. (Mondtam már, hogy szeretem ezt a nőt?)

Ahogy megérkeztünk és még mielőtt beértünk volna meg is volt az első üzletem, egy leegyeztetett találkán vettem egy Sauron figurát. Régóta szerettem volna egy ilyet, most sikerült.

A helyszín a Stefánia-palota gyönyörű volt, a belépéskor a lépcsős galéria és az előtér láttán nagyon megörültem, nem kicsit kulturáltabb a hely mint a tornaterem ahol eddig volt a GD. A honvédség, akinek a helyet köszönhettük, saját asztalon mutatta be a honvédség járműveit, valamint fegyverbemutató és bombavizsgáló robot is volt. Utóbbi kettőt jómagam nem kerestem fel, de többektől hallottam hogy jó volt az is. 

nephadsereg.jpg

A Magyar Honvédség - idősebbeknek Néphadsereg - bemutatóasztala

Bent egyből megkerestem Marcellot, akivel SAGA és FrostGrave meccsünk volt lebeszélve. Ott le is pakoltam, majd szétnéztünk a bitpiacon. Nem sikerült megúsznom költés nélkül. Egy BloodBowl ember csapattal és hozzá tartozó kockákkal valamint tereppel lettem gazdagabb, illetve egy remek női fantasy figurával, aki Loreshtől megkapta a Trytonia nevet. Még találkoztok vele a kampányban! A bemutatóasztaloknál is tettem egy kört, szép terepek voltak mindenhol. Néhány kép a teljesség igénye nélkül:

fow_asztal.jpg

Ha jól emlékszem FoN seregek, (ha tévedek javítsatok ki kommentben)

More:

2018\02\22

 Tizedik Alkinosozoriaknazi haditanács - 1. rész

A Varang-uruk hordák visszatérése, eredettörténet

Az elmúlt időben főleg az emberekkel játszottam fantasyt, mind a KOW, mind a LotR rendszerben, így úgy gondoltam, – és a srácok bátorítottak benne – hogy megpróbálom a polcon pihenő Uruk-hai csapatot is beépíteni jobban a sztoriba. A varangur lista mellett döntöttem, több okból is. Először is: ilyen még nincs a sztoriban. Másodszor: szimpatikus volt a lista. Harmadszor: egész jól rá lehet szabni a csapataimat a listára. És a ráadás: remek szóviccre adott lehetőséget a Varang-uruk népnév. Először 2 éve vettek részt a történetben, mikor először a kabai orkok mellett azok első északi betörésénél a tanyavilágon keresztül a hegyekben egy óriást zsákmányoltak a Gyűrűk ura SBG rendszere szerinti bemutatónapon, a 2016-os Miskolci Makettfesztiválon.

sam_3616.JPG

More:

ismertető készülődés Gyűrűk Ura Kings of War Makettfesztivál Alkinosozoriaknazi haditanács

2018\01\25

Kilencedik Alkinosozoriaknazi haditanács – a Balatoniai hadjárat, 2. rész

Régóta adós vagyok ezzel a poszttal. Ma van fél éve. Nagyon sűrű volt az életem nyár óta, és bár jutott belőle elég sok a hobbira, az írás valahogy lemaradt. A terv az, hogy ezt most szépen pótolom majd áprilisig. Fejben megvan a sztori, de megírni és posztba szerkeszteni azért egy kicsit hosszabb idő. Remélem hétvégén sikerül bepótolni a nyaralás teljes leírásával, mert volt ott KoW-on kívül 40K és DeadZone is.

 A csata előkészületének leírásából lemaradt, hogy most nem Kaba ellen játszottam, hanem mindketten Szabados Rudi ork serege ellen. A hévízi kirándulás nem titkos célja volt, hogy az ottani hobbitársak lelkét megszabadítsuk a 9th Age kísértésétől és az Age of Sigmar borzalmaitól az egy igaz fantasy, a Kings of War számára. Ebben sikeresnek bizonyultunk, mert a klub azóta számos KoW csatát látott és a kampánysztorijuk is alakul szépen. A csaták igazából fordított sorrendben kerültek lejátszásra, mint itt szerepel játéktechnikai okokból, Először én játszottam Rudi ellen, majd ebből okulva pár tanáccsal, felvértezve és a taktikai hibákat részletesen kielemezve csapott össze az ogrékkal. Addig Kaba egy Deadzone tesztmeccset tolt, utána cseréltünk. Az eredmény és szokásos "hogyan tovább?" egyeztetésünk után a történetet viszont a lentiek szerint írtuk, ebben a kimenetelben több potenciált láttunk a jövő évi visszavágóra.

Következzen lentebb tehát a Balatóniai hadjárat folytatása, természetesen Tudós Fredrics – A hadtudomány kialakulásáról című művéből. A képek most csak mobillal készültek ezért gyengébb a minőség a szokásosnál, legközelebb igyekszünk nem elbambulni fényképezőgép ügyben. Kaba előző poszt alatti kérésének eleget téve gyermekmese stílusban. Kicsit át kellett fogalmaznom a fejemben a történetet, hogy jobb legyen a stílushoz, remélem sikerült elkapnom. Olvassátok,és még egyszer elnézést a hosszú kimaradásért!

 20374391_1912122755707409_229046006918558973_n.jpg

A seregek madártávlatból

More:

beszámoló csatajelentés Kings of War Alkinosozoriaknazi haditanács

2017\07\23

Kilencedik Alkinosozoriaknazi haditanács – a Balatoniai hadjárat, 1. rész

 1. fejezet - Készülődés a Nagy Beltengerhez

 

Lentebb csatolom a könnyűlovasság parancsnokának levelét a kormányzóhoz.

„Sikerült az ogre csapattól lemaradt néhány roppant másnapos ogrét elfognunk és kivallatnunk. A galádok némi élelemért és sörért cserébe úgy öntötték magukból az információt, mint ahogy magukba az ürühúst.

image_100.jpg

Az ostrom után új vezért választottak, aki szeretett volna a törpékkel szövetkezni, mert tetszettek neki azok ostromfegyverei. Hiába, előtte úgynevezett Boomer ogre volt, vagyis lövész, ami azt jelenti, hogy puska helyett egy régi ágyúval a hóna alatt rótta a csatatereket. Foglalkozási ártalom lehetett tehát nála a vonzódás a hatalmas ágyúkhoz. A törpék viszont folyton elhúzódtak előle, így kénytelen volt mást tervezni. Eztán hallottak először a helyiektől a keleti Nagy Beltengerről és hatalmas halairól. Ők persze Nagy Bél-tengernek értették ezt. Soha nem az eszükről voltak híresek ezek a bitangok…

More:

2017\07\20

Nyolcadik Alkinosozoriaknazi haditanács - CsontGrad utóhatásai 2. rész.

 

2. fejezet - Testvérharc

(1. fejezet itt.)

Június második hétfőjén tartottunk öcsémmel egy tesós napot.

Ez abból állt, hogy a hétvégi házkörüli melók után megittunk pár sört, megettünk némi hamburgert, majd tévéztünk is kicsit délután, punnyadva a kaja után, megbeszélve az élet kisebb és nagyobb dolgait.

Közben pedig bevezettem a Kings of War szabályrendszerbe is. Régóta szerettem volna neki ezt megmutatni és nem is zárkózott el előle. Mint tudjátok, korábban a Gyűrűk Ura rendszerben már játszottunk egymás ellen, és ott ért is el sikereket ellenem. ( Nem is akármilyet!)

A két sereg, amit előkészítettem előző este 1500 pontból, már várt minket az asztalon. Rövid hezitálás után a Tricivel és ágyúval felálló Kingdoms of Men sereget választotta a sok lovassal felálló Basilea ellen.

01_kom.jpg

02_bas.jpg

More:

ismertető beszámoló csatajelentés Kings of War Alkinosozoriaknazi haditanács

2017\07\20

Nyolcadik Alkinosozoriaknazi haditanács - CsontGrad utóhatásai 1. rész.

 Mostanában kicsit elfoglalt voltam. Volt két esküvő, egy legénybúcsú, egy pincebál, ráadásnak sógoréknál és anyukáméknál is 1-1 hétvége, szóval sok-sok minden élmény és kacagás. A seregekkel haladtam is, meg nem is, játékra is volt idő, meg nem is, de 3 KoW meccs csak összejött, meg Grosh hobbitárs megmutatta a Malifaux-ot is. Lentebb próbálom utolérni magam a történésekkel, legalább Kow terén. A Malifaux  tesztmeccs külön posztot érdemel, úgy érzem.

  1. fejezet -Káosztörpék támadása

A csongrádi csatában a Forces of Nature sereg bevált, kifejezetten tetszett, így azt gondoltam megy ez nekem, megnézek még egy sereglistát. 1500 pontnyi Basileához volt is elég figurám, gondoltam kipróbálom őket. Grosh szomszédúr ezúttal a káosztörpe (Abyssal Dwarf) seregét hozta.

04_grosh.jpg

Hozott valami böhöm ágyút, ami ha talál, nem sebez, hanem öl. (Annyit sebez, hogy bárki belehal.) Hozott 2 lángszóróst, valami tűznek-kinéző-de-nem-tűzelementálokat, gólemet, vezért, zászlóst meg egy horda elit törpét. Sokan voltak és veszedelmesnek néztek ki, és ezúttal tényleg minden festve. SŐT! Szépen festve!

02_dwarfs.jpg

Az én seregem 2 lovas lovag regimentből, 3 gyalogos lovag regimentből, egy large cav hősből és regiment számszeríjászból valamint 2 zászlósból állt fel ellene. A sereget teljes egészében a lila Minas Tirith csapataim tették ki.

03_basilea.jpg

A csatában Dani kipróbált serege ellen csúnyán elvéreztem. Rossz artifactokat választottam, nem tudtam kihasználni a csapat mozgékonyságát, a terep miatt és az ágyúja piszok jól talált. 5+ a találata, és a két meccs 13 köre alatt 7x talált. Ez jelentette a különbséget., no meg a rosszul dobott rohamsebzések. A saját egységek nem muzsikáltak rosszul, de jól sem. Nem tetszett meg úgy a sereg, mint a FoN.

01_deploy.jpg

A csaták távirati stílusban: Lovagok rohannak előre. Törpe Ágyú lő. Talál. Öl. Gyalogharc. Törpe Ágyú lő. Talál. Öl. Megint. Leesik az embervezér. Törpe Ágyú lő. Talál. Öl. Megint.  Elemental lángja kialszik. Törpe Ágyú lő. Talál. Öl. Megint. Gyalogos emberek meghalnak. Számszeríj nem talál. Törpe Ágyú lő. Talál. Öl. Megint.

05_kozelharc1.jpg

06_kozelharc2.jpg

A meccs azért jó volt, okoztam én is számos sebet és vettem is le egységét, de a vereségem elkerülhetetlen volt. A hangulat persze jó volt, elnevetgéltünk éjfélig, két jó sör is becsúszott, ráadásul fejenként. A Basileának ekkor úgy gondoltam adok még egy esélyt, pár hétre rá tesómmal volt tervbe véve egy játék. Most pedig a lore:

A Déli ostrom után Ondoher és csapata még kis időre délen maradt. Segítettek gyorsan rendbehozni a falat, gondoskodtak a sebesültekről, újraszervezték a megmarad haderőt. Galnosz bár nagyon kérlelte, nem tudta meggyőzni Ond’rát hogy tartson velük északra. A kóbormágus maradt délen, ahol gyakorlatilag alig maradt mágus, így ahogy fogalmazott szerteszét keresheti magát a rontáslevételekkel abuta parasztok közt, no meg Sebitar nagyúrtól is remek zsoldot kapott. Nem zárta ki a lehetőségét az északra látogatásnak, de nem mostanra tervezte.*

07_kozelharc3.jpg

08_kozelharc4.jpg

A sereg mozdulni képes része 10 nappal a csata után elindult haza, gyalogosan a káosztörpék és ogrék nyomában. A törpék maradtak még, veleszületett szaktudásuk jól jött a sziklavár testén ütött sebek begyógyításához. Quetzl és a háromszarvúak túlélték a csatát, valamint az emberek körülbelül harmada. A gyalogos lovagoknál kifejezetten jelentős számú áldozatot szedett a közelharc, de a kisegítő gyalogság és a számszeríjászok megúszták elfogadható veszteséggel. A nehézlovasság viszont odaveszett nagyrészt, páran maradtak csak meg, mutatóba. Ők viszont igazi kemény legények voltak, az újjáalakításnál lehetett rájuk számítani majd. Az ogre és káosztörpe sereg jó ideig bár nem együtt, de egy irányba tartott, majd a határkövek előtt 2 napi járásra az ogrék elfordultak élesen nyugat felé. A démonfajzatok tovább tartottak északnak, láthatóan Alkinosozoriaknaz felé vonultak. Ondoher csak remélte, hogy Fréolr fel tudta őket tartóztatni a határon. Ekkor már 3 hete gyalogoltak. Quetzl hátán – aki eddigre egészen helyrejött – felderítő útra indult, egyik gyalogos kapitányát téve meg addig a seregvezérnek, ha bármi gond adódna. Keletre indult, a határkövek mentén a pontot kereste ahol a törpék beléptek Osogolt földjére, és mire visszaért csapataihoz, meglepetésére egy nagy csata maradványát látta, ahol nem voltak ogre, ember, ork, vagy élőholt tetemek a földön, csakis emberek. Azonnal jelentést követelt vezéreitől.*

* kivonatok Tudós Fredrics – A hadtudomány kialakulásáról című művéből

Folyt.Köv!

beszámoló csatajelentés Kings of War Alkinosozoriaknazi haditanács CsontGrad

2017\04\03

Hetedik Alkinosozoriaknazi haditanács – negyedik rész, az ostrom kezdete

A csata előestéje

 Lentebb olvasható Ondoher levelének első része, melyet Farthakisnak küldött az ostrom után tájékoztatva őt a déli helyzetről.*

 

A teleportálás jól sikerült. Bár Nirolo felhívta a figyelmem esetleg lehetnek „veszteségek” a varázslat alatt, a sereg teljes létszámban megjelent a pusztában. Quetzlt és a háromszarvúakat nagyon megviselte a mágia. Zavartak, fáradtak voltak, hangosan, kapkodva szedték a levegőt. A többiek egész jól voltak. Néhányan ugyan elhányták magukat, de alapvetően jól voltak.

Fogalmunk sem volt hol vagyunk, kiküldtem hát a könnyűlovasokat felderítésre. Három óra múlva a nagyobb részük visszatért. Kiderült Csont’Grad közelében vagyunk, a várostól nyugatra.

17434881_1219134738206374_1348356713367770375_o.jpg

Csont'Grad várának nagykapuja, díszesen felékesítve Csont'grad, Osogolt, Alkinosozoriaknaz
és a törpék rengeteg mássalhangzót tartalmazó városának címereivel

Északkeletre az orkok 2 napi járásra voltak a várostól a lakosok elmondása alapján. Rengetegen menekültek nyugat felé az országúton. Északról pedig egy erős törpe sereg menetelt felénk. Azok a törpék, akikkel Debrecenben harcoltunk. Nem tudtam mit akarnak itt, de nem volt elég erőnk megküzdeni velük is. Valamit tennem kellett. Quetzl hátán – aki ekkorra némileg már összeszedte magát - eléjük repültem. Ahogy észrevettek, a legdíszesebb páncélú törp kisétált a serege elé, lerakta a földre fejszéjét, majd előrébb sétált. Közben végig engem nézett. Megértettem, hogy tárgyalni akar. Leereszkedtem hozzá. Ő kezdte a beszédet, nevemen szólított, majd megkérdezte egyedül vagyok-e, vagy vannak harcosaim, mert szüksége lenne rájuk. Meg kel védenie egy embervárat egy, a gonoszság felé fordult törpe klántól, de egyedül nem biztos a sikerben. Megkérdeztem melyik lenne az a vár.

- Ti Csont’Grad néven ismeritek. Ahogy mi hívjuk, azt nem mondom ki, mert úgysem tudnád eismételni.

- Vannak harcosaim, és azért vagyok itt, hogy azt a várat megvédjem az orkok, trollok, goblinok és ogrék hadaitól.

- Akkor szövetségesek leszünk Ondoher, Alkinosozoriaknaz kormányzója, mert a kövek így akarják. Bocsásd meg amiért Debreczenvár mezején nem ismertem meg harcosaid. Téged kerestelek, de egy ősi legenda megzavarta elménk és oly gonoszt szabadítottunk el, melynek örökre elzárva kellett volna maradnia. Félek, népem ezért még nagyon magas árat fizet egyszer, de ha most nem fogunk össze, egyikünk népe sem éli meg azt a kort.

 

17434575_1219134694873045_382575447398121143_o.jpg

Csont'Grad nagyvára, Lord Sebitar otthona, a déli végek úrnője,
az utolsó menedék a Köztes Tünde erdőtől Nyugatra.
Vendéglátónk keze munkája, nagyszerű munka, szépen összerakva, pompásan festve.
Nagyszerű élmény volt mindegyikünknek ilyen terepen játszani

More:

készülődés Kings of War Alkinosozoriaknazi haditanács CsontGrad

2017\04\01

A makettezés adóköteles vállalkozói tevékenység lesz

image_98.jpg

Sajnálattal értesítek minden hobbitársat arról, hogy a parlament a következő ülésnapján tárgyalja, majd valószínűleg el is fogadja azt a törvénytervezetet, amely szerint a makettezés minden vállfaja vállalkozási keretekhez kötött lesz, illetve a makettezőknek a hobbijuk irányvonalához mért szaktevékenységet is el kell látnia.

Ez utóbbit a mostanában egyre súlyosbodó szakmunkáshiány indokolta. A tervezetet mind kormánypárti, mind ellenzéki képviselők támogatják, elemzők szerint ez lehet a rendszerváltás óta az első esemény ami teljes egységet teremt a politikusok között.
A tervezet szerint a harckocsik és repülők modellezésével foglalkozó hobbisták a nehézgépiparba, a diorámakészítők a közterek felújításába, a figurafestők a ruhaiparban dolgoznak majd részidőben, míg a wargamerek a hadseregnek és rendvédelmi szerveknek segítenének be.

 

image_99.jpg

A makettezők blokkolókártyákat kapnának, melyekkel otthon minden makettezés megkezdésekor csekkolniuk kell egy erre szakosodott internetes portálon, majd 1 hónapon belül ezzel egyenértékű időt kell hasznos munkával eltölteniük. Ha nem szeretnének dolgozni, akkor a meg nem valósult munkaórákat adó formájában kell befizetniük a kincstárnak.

 

Amennyiben az akció sikeresnek bizonyul, információink szerint kiterjesztik a társasjátékkal játszókra is, nekik ez a random adó úgyis ismerős lehet a Monopoly-ból.

image_97.jpg

 

 

Szerettünk volna megszólaltatni néhány, a témában érintett hobbistát is, de ezen a hétvégén épp nincs sehol makettkiállítás, levelet írni meg lusták voltunk.

ismertető beszámoló Április elseje

2017\03\30

Hetedik Alkinosozoriaknazi haditanács – harmadik rész, készülődés

Fréorl lovasvezér legutóbbi levele utánra datálódik a népünk történelmét alapjaiban megváltoztató „Nagy Déli Ostrom” néven ismert csata. A pontos leírás előtt viszont pár tényt meg kell ismernünk. Először is egy korábban már említett személyre térnék ki.

trenebo_1.jpg

Trenebo első komolyabb konvertálásom eredménye. 3 figurát olvasztottam össze eggyé, még kb. 2 éve. Kifestve csak most lett sajnos. Fontos szerepet szánok neki a kampányban.
A barbárt még Debrecenben festettem az első ottalvós bulin, 2 társával együtt, azon amikor sikerült Jencinek duplaegyes pániktesztet dobni.

Ő Trenebo fegyvermester, akit Basillea küldött szövetségeséhez segítendő annak seregeit. Kevéssé közismert tény, hogy számára ez afféle büntetés volt, amiért sok ottani kiképzési gyakorlatot megkérdőjelezett. Újításait nem mindig fogadták jó szívvel a maradi mesterek, ezért a becsvágyó ifjút jobbnak látták messzi kiküldetésbe kényszeríteni, kvázi száműzni. Trenebo eleinte bánta a dolgot, de később Fréolral köttetett barátsága – majd annak húgával kötött házassága – valamint a sok hadisiker után nem akaródzott volna elhagynia Alkinosozoriaknazt.

Egyik első kiképzési napján figyelt fel egy kifejezetten erős barbár fiúra, Chukkularra. A fiú bár még csak 19 éves volt, meglepetésre még a tapasztalt kiképzőt is majdnem legyőzte személyes harcban. Az árvát Trenebo maga mellé vette és a napi kötelező kiképzés után egyéni stílust dolgozott ki neki, amellyel teljes mértékben ki tudta használni hatalmas testi erejét és meglepő gyorsaságát.

A többi barbár kiképzése viszont lassan haladt. Nem lehetett mindenkit egyéni harcosként a csatatérre küldeni, a csapatfegyelmet viszont erősen tanulniuk kellett. Trenebo számításai szerint idén nyáron még biztosan nem lesznek csatába küldhetőek, csak helyőrségi szolgálatra alkalmasak.

Megérkezése után a gyalogság kiképzése lett a feladata. Elsősorban a Debreceni és Sajóvámosi csatákban megfogyatkozott távolsági csapásmérő csapatok kiképzését kellett kézbe vennie. Három számszeríjász regimenttel, valamint egy errefelé újdonságnak számító – egyébként a törpéktől megismert – technológia meghonosításával kezdte ezt. 2 hatalmas ágyút öntetett saját tervei alapján, valamint ő készítette fel az első puskás regimentet is a város története során.*

cbow_es_puskas.jpg

Tovább a hajtás után, sok képpel.

More:

készülődés Kings of War Alkinosozoriaknazi haditanács CsontGrad