Gyorsbeszámoló a miskolci Makettfesztiválra készülésről

...avagy hogyan készült el az első asztalom

Első körben csak szeretném bemutatni mi volt az oka annak, hogy nem volt poszt a GamesDay óta. Jön majd egy rendes, igazi beszámoló arról is hamarosan, de első körben az ok.

Január első hétvégéjén került megrendezésre Miskolcon a nagy multú Makettfesztivál. Nem kimondottan egy wargeme rendezvény, inkább a hobbi festős vonalát viszi, remek figurák, épületek, járművek, mindenféle korból és világból fantasztikusan szépen kifestve. Tavaly nagyon nagy benyomást tett rám a rendezvény, de sajnos a the Forge wargame klubbal nem voltunk jelen. Idén nagy csapattal készültünk felkeresni a bulit, és bemutatókat is terveztünk.

Én itt nagy szerepet vállaltam, talán majdnem túl nagyot is, ahogy közben kiderült.

Egy teljes 4"x6"-os asztalt készítettem el, dombokkal, tereptárgyakkal, plusz egy 1000 pontos Kings of War sereget,  -ami vasárnapra 1650 lett - illetve egy kb 50 figurás Gyűrűk Ura skirmisht is bevállaltam. Utólag azt mondom nagyon megérte, de szerdán még nagyon el voltam keseredve.

image_22.jpg

Az asztalt elkészíteni nagyon nagy meló volt. Ez pedig csak egy egyszerű asztal, nem olyan, mint amit a Scenery World Workshopos klubtársaim vittek Pestre. Az asztalkészítéshez kaptam azért pár tippet Karesz barátomtól, nagy köszi innen is érte. Az anyagbeszerzésben öcsém segített sokat a fuvarral. Az összerakás, csavarozás, ragasztás, festés viszont egyéni munkám volt. Az összerakás könnyen ment, a pva+homok sem volt vészes, a festés sem a világ legbonyolultabb dolga. A füvet felrakni is inkább macerás mint nehéz. Olyam mint amikor az ember magának készít el egy igényesebb movement tray-t valami sereg alá, csak minden sokkal nagyobb méretarányban. 


image_20.jpg

Aki erre adja a fejét annak pár tipp. Lécből merevítés a furnér alá! Így nem hajlik el. Vegyél egy akkus csavarozót. Nem kell egy profi szerszám, de ne a gagyit vedd meg. Egy rendes férfinak úgyis kell egy ilyen otthonra. A pva hígítás max 2:1 legyen, úgy hogy a víz a kevesebb. Ellenkező esetben a pva túl puha lesz és a homok belesüpped nagyon. Ha mocsarat akarsz csinalni, akkor viszont jó! A durvább szemű papagájhomokot használd. Nagy felület, kell az érdesség. Mindent hagyj megszáradni mielőtt rámész a következő szinttel. Szobahőmérsékleten dolgozz, különben a pva fehérre fagy, nem átlátszóra szárad. Az elsővel sincs nagy gond, a szélét átkened a földszínnnel, majd újra szórsz rá száradás után kicsi füvet, most már tényleg szobahőmérsékleten, de minek kétszer dolgozni? A füvezést úgy csináld, hogy ne szóródjon szét mindenhova az asztal körül. 3-5 csomónként kocogtasd le a felesleget, szedd össze, majd használd újra. Lakkozd le az asztalt a végén különben a 4. meccs végére lejön néhol a festék. Nah, ez utóbbi nekem lemaradt időhiány miatt, szóval javítgathatok most lakkozás előtt. 

image_21.jpg

Valami másra viszont szántam időt. A Scenery World Workshop ötlete volt ez a háttér dolog, amit szemtelenül lenyúltam tőlük. Kell hozzá 1 darab jó minőségű kép az internetről, kell egy asztalnyi széles + (méretarányosan ugyanekkora méret +asztalmagasság -1 cm) magas furnérlap, meg facsavar, amivel felfúrod az asztal hátára. Hihetetlenül megdobja az asztalt, főleg úgy, hogy mögötte a sarokban volt ledobálva a cuccunk. Nem mindegy, mit lát a közönség.

image_23.jpg

A cél az volt, hogy olyan asztalt készítsek, ami mind fantasy, mint történelmi csatákra alkalmas lesz, - ha majd összejön a római vagy ww2 magyar sereg - könnyen szállítható legyen, ne legyen nehéz, tereptárgyakkal bőven ellátható legyen, és pár épülettel esetleg sci-fi irányba is el lehessen vinni - ha összejön a CSM sereg.

 Azt kell mondjam, nagyon elégedett vagok az asztalommal. Kihoztam belőle azt amit ennyi idő alatt tudtam. Sok pozitív visszajelzést kaptam és pár ötletet is a fejlesztésekre. Haladunk tovább majd a megkezdett úton.

A feleségem meg a legnagyszerűbb tündérhercegnő ezen a bolygón amiért ezt is elviselte, sőt segített, támogatott mindenben.

image_24.jpg

Terepekről majd külön tutorialos posztok jönnek később, a héten pedig jön az említett élménybeszámoló.