Miért nem kezdtem bele eddig a Warhammer 40K projektbe?

...avagy miért várakoznak a káoszmariskák a Terror Szemében.

Kicsit rendhagyó poszt következik. A napokban volt egy kiújult véleménycserém pár klubtárssal, miért is vannak fenntartásaim a 40K rendszerrel, miért nem vágtam bele annak ellenére, hogy számos játékot megnéztem, kipróbáltam már.

Szeretném itt összefoglalni mi az amit én tapasztaltam ebből a rendszerből, mi az ami tettszik, mi az ami nem. Nem akarok befolyásolni vele senkit, sem rá, sem lebeszélni a rendszerről, ez magánvélemény.

image_34.jpg

Kezdjük azokkal az okokkal amik miatt egyáltalán szóba került nálam a 40K.

Első amit kiemelnék a lore és a fluff. Nagyon tettszik a világ, a történet, a fajok eredete, jelene. Szépen ki van dolgozva a háttér, a karakterek, a motivációk. Vannak jók, máshogy jók, vannak gonoszak, vannak máshogy gonoszak. Mindenki haragszik mindenkire - aka Total War. :)

image_35.jpg

A másik ami tettszik a képi világ, vagyis a figurák. Nagyon szépen faragott, népenként egységes stílusú karakterek egész sora az ami megfogja az embert. Nida, nekron, SM, ork, démon, tau, mindnek van egyénisége, stílusa. Nem is akármilyen!

Harmadik ami tettszik az, hogy sokan játszák, így ellenfél is mindig akadna. Nem elhanyagolható szempont.

És ezzel nagyjábol vége is az előnyöknek.

image_36.jpg

A szabályrendszert túl kaotikusnak találom elsőre. Más játékoknál sokkal könnyebben átláttam, mit tehet meg a másik sereg, vagy akár a sajátom. A rengeteg kódex, az hogy bizonyos seregeknek 2-3 könyv is kell hogy tudja mi fog az asztalon történni szintén bonyolultnak tűnik elsőre. Az általam korábban próbált rendszerekben ez nem jelentkezett ilyen szinten. Főleg a spec szabályok mennyisége az ami soknak tűnik a LotR és KoW rendszerek után. Beismerem ugyanakkor, hogy ez mélységet is adhat a játéknak, tehát akár előny is lehet egy bizonyos - nem kevés - befektetett energia, idő és pénz után.

Egyértelműen kedvem szegi viszont a más játékokhoz képest drága volta. Aki vitatkozni akar, tegye a szívére a kezét és nézzen rá a wulfen dobozra pl. Egy alap 5-600 pont körüli sereg árából sok esetben más rendszerben nagyobb figuraszámú egység is kijöhet, néhol akár dupla méret is, és most nem az 1/72-re gondoltam. Az hogy nekem a történeti háttér miatt egy olyan nép, nevezetesen a Thousand Sons CSM sereg tettszik, - mind a lore, mind a megjelenés szempontjából - ami meg extra drága, megint nem könnyíti a dolgom.

image_37.jpg

Másik ami kedvem szegi szintén, az előző kettő kombinációja. Ami két sereg nekem legjobban tettszik a TS-CSM és a Tzeentz démonsereg a szabályok szempontjából úgymond mostohagyermek. Bárki tapasztalt játékosnak megemlítem hogy őket játszanám azt mondja: "de hát az ratyi!"

Nem tudom megérteni azt, hogy az elvileg magát a világ legnagyobb és legjobb wargame studiojanak tartó Games Workshop hogyan engedheti meg azt magának, hogy a seregei kiegyensúlyozatlanok. Mindenhol ezt olvasom, hogy vannak ún. táp és elhanyagolt sereglisták. Arról beszélek, hogy hogyan lehet az, hogy a seregek kb fele eleve hendikeppel indul más sereg ellen. 1 meccsen mivel kocka is van az asztalon ugye bárki nyerhet, de ha meg is történne hogy egy TS CSM sereg lever egy új Tau sereget mindenki nézne egy nagyot. 

image_38.jpg

Remélem ez utóbbiban hamarosan változik valami. A kisebb studiók mostanában olyan szinten adnak a vásárlók, játékosok visszajelzéseire ami sok GW rajongónak hihetetlenül hangzik. Ezek a gyartók emiatt jelentősen tudják növelni a játékosbázisukat. Ha a GW nem akar megragadni egy szinten, stagnálni, urambocsá vsszafejlődni - khmm; Age of Sigmar, ami piaci előnyt hozott.... a Manticnak - hanem tovább fejlődni, kötelező ezt meglépnie. Bízom benne hamarosan bekövetkezik ez, már csak a jelenlegi játékosok miatt is. 

Ami engem illet, nem vetettem el örökre a 40k sereg ötletét, de jelenleg parkolópályán várja a lehetőséget az indulásra.

 

Köszönet a poszt megírásához nyújtott motivációért kiskorubézoltánnak!