Készítsünk erdőt, kínai műanyag fából, olcsón, házi talpalással

A mostani leírásomban azt mutatom be milyen fákat rendeltem neten, és azok hogyan illenek a modelljeimhez és egymáshoz méretben.

Amikor elkezdtem összerakni az asztalt több fa készítő tutorialt megnéztem. Nem tűnt bonyolultnak, mégis mikor megpróbáltam, nem voltam elégedett az eredménnyel. Aztán böngészés közben láttam néhány vasútmodellt, és hozzá műanyag fákat, amik közt akadt több is, ami elég szimpatikus volt. Felmentem az eBayre és a vasutmodell temakörben rákerestem a bűvös "tree" szóra. Rengeteg szín, forma, méret és ár jött szembe. 4 forma tetszett meg, ezekből rendeltem 1-1 csomaggal, ezeket fogom most bemutatni.

image_40.jpg
Először a piros virágos érkezett meg. 10 db fa volt a csomagban 5 méretben, mindből 2-2 darab. A piros viragot az elején hullatták, de aztan gondolom leesett ami nem volt rendesen felragasztva, így most már rendben van. Talpalásuk egyesével egyéni basere történt, azzal a technológiával ahogy a sasokat is talpaltam. Jelesül, hullamos kartonból vagtam kört, itt 40 mm átmérőt, kettőt összeagasztottam, úgy hogy a szálirány 90 fokos volt a két rétegben egymáshoz képest. Körbe maszkolószalag ment, majd a szokasos pva+papaájhomok kombó, száradás után festék, majd a műfű. Nem nagy meló, de az asztalon nagyon mutat tömegben. Kb. 800 forint körül van a 10 db.

image_39.jpg

1 nap késéssel érkeztek a csonkok. Ebből is 10 db érkezett, kvázi egyformák. Ezek multifunkciósak. Egyrészt bele lehet szúrni a többi fát, hogy még menőbb kinézete legyen, bár szerintem itt akkor kicsit puttizni is kell, mert nem tökéletes az illeszkedés egyikkel sem. A másik lehetőség amit én választottam, hogy külön rakom fel, kivágott fát illusztrálni. Hármas és kettes csoportokban raktam őket talpra, - az előzőhöz hasonló módon, csak a talp forma lett egyedi itt - így le tudok egy területet fedni velük, ami játektechnikailag nehéz terepnek számít. Nagyjából másfél tenyérnyi területet tudok vele lefedni, az elég is ahhoz, hogy a lovasrohamok tervezésénél számolni kelljen vele. Ezek voltak a legdrágább fák, kb. 2400 ft volt a csomag.

image_42.jpg

Harmadik etapban jöttek a gyümölcsfák. Ebből csak 3 db jött, némileg különböznek, de alapvetően ugyanazok. A virágos fákkal azonos talpalást kaptak. Kb. 600 ft körül elérhető.

image_43.jpg

Utolsónak a nagy lombos fák érkeztek. 10 db fa, 2 méretben , 5-5 darab. Ezek a legnagyobbak, ők adják majd az igazi erdőt. A virágos fák talpalását kapták ők is. Ebből a típusból azóta rendeltem még 20 darabot, legyen rendes erdő akkor már!  Kb 800 ft körül lehet kapni ezeket is.

 

Összességében elégedett vagyok. 5-6 ezer forintból a teljes asztal fa lefedettsége megoldva, szebben mintha én csináltam volna. Aki hasonlón gondolkodik, azt tudom mondani vágjon bele, kis költséggel egész látványos eredményt lehet elérni.