Hetedik Alkinosozoriaknazi haditanács – első rész, tavaszi helyzetjelentés

Lentebb olvasható Fréolr lovasvezér levele Ondoher parancsnokhoz, mely Alkinosoriaknaz második debreczeni hadjárata után íródott.

A levél számos dologra utal, melyekről pontos krónikáink nincsenek. Megtudjuk belőle, Osogolth seregei Debrecenben sem taktikai értelemben sem stratégiai viszonylatban nem értek el sikereket, sőt, jelentős vereséget szenvedtek. A csata után megváltozott a helyzet a határvárosban, ez is kivehető a sorokból. Jelentős etnikai feszültség kezdett kialakulni a barbárok és egyes falusiak között, bár ez ekkor még nem volt kezelhetetlen, de már kezdtek látszani a később "Varég polgárháború" néven elhíresült krízis alapjai, valamint itt jelenik meg először írásban Fréolr ellenszenve a mágusok és mágiájuk természete ellen is, mely az Istenkövek kereséseként ismert rivalizálás kitörésének első jele volt.*

 Mielőtt belevágnék a Csont’Grad-i hadjáratba szeretném rendbe szedni a történetet, hol és hogyan is állok most és egy új kezdetet kijelölni az idei évre. Összegzést nem írnék, - mert annyi időm még mindig nincs, talán majd csak valamikor nyáron. Azoknak, akik lemaradtak volna az előzményekről, javaslom elolvasásra az előző bejegyzéseimet, valamint hozzáolvasásra jó barátom és kiváló hobbitársam Kabaman blogját, mert sok történet az ő tollából és nézőpontjából kicsit másként tizenkettő. (Hathat ;) )

 

 

Vezérem!

 

Tartományjáró utam tapasztalatait foglalnám össze tömören. Több aggasztó dolog tart igényt figyelmünkre, mint azt talán hittük..

 

Elsőnek egy várt és talán könnyen kezelhető folyamatra hívnám fel a figyelmed.

A debreceni hadjárat kudarca sajnos nagyon negatív hatást gyakorol jelenleg mindenkire a tartományban. Bár Tél idén kegyes volt, és nem voltak nagy fagyok, az emberek komorak az évszak elmúltával is. Sokan aggódnak a nemrég elszenvedett veszteségek miatt is. Egy új győzelem, vagy gazdasági fellendülés ezt viszont helyrehozhatja.

Nagyobb bajnak találom a tanyavilág jelenlegi helyzetét. A parasztok, sőt a városiak is a két évvel ezelőtti viszonyokat siratják, az orkok első nagy támadása előtti időket. Azt mikor a város még régi pompájában tündökölt, mikor még nem volt ennyi mágus és barbár. Mikor nem kellett minden terményt az óriáshüllők táplálására beszolgáltatni. Minden családnak van legalább egy egész oldalága és ezen felül legalább egy katonakorú férfija, aki az elmúlt két évben halt meg. Az özvegyek száma soha nem látott méreteket ölt a régió északi és déli részén. Szerencsétlen asszonyok egymaguk nem tudják ellátni a gazdaságokat, tanyákat, sokan kénytelenek barbárokat - mint tudod, egyéni harcosként nagyra értékelem őket, de hadseregbe szoktatásukat nagyon nehéznek tartom - befogadni földjeikre, akik egyre nagyobb számban érkeznek. Egyre több volt télen a keresztházasság. Így nevezik a tanyavilágban azt, mikor egy barbár férfi helyi özvegyet vesz feleségül. Sokuk megbecsüli új helyét, és pompás gazdák, megfelelő férjek és mostohák lettek, de nem mindenki tud vagy akar beilleszkedni. Ez utóbbiakat "dekteg" gúnynévvel illetik.

 barbarok.jpg

Barbárok Voronyezsből, vegyes állapotban

Ezek a dektegek kezdik magukat nagyon jól érezni. Talán túl jól is. A falusiakkal egymást kölcsönösen lenézik, gyakoriak a telek- és jószágviták. Tettlegességre is sokszor sor kerül, főleg az ifjak között, de szerencsére viszonylag kevés a halálos kimenetelű virtuskodás. Javaslom a rendvédelmi egységek növelését és az ilyen jellegű esetek alaposabb kivizsgálását, mert ha az önbíráskodás teret nyer, abból akár nagyobb baj is születhet. Nem érdekünk semmilyen szempontból, hogy ez az ellentét elmérgesedjen. *

 

Tervek a történet mögött:

Van kb. 20-25 barbár figurám, ezeket szeretném majd kifesteni, egyrészt a KoW seregbe, másrészt a LotR univerzumba Dunlending harcosnak. (Aki nincs képben ennyiből, annak mondom, hogy ők a Rohan síkságától északra lévő hegyekben élő, viszonylag primitív nép, akik a Gyűrűháború alatt Szarumán mellé álltak.)

rohaniak.jpg

Rohani gyalogosok, vegyes állapotban, még tavalyelőtt nyáron, testvérem elleni LotR - WotR csatában

 Szeretnék továbbá néhány amazon csapatot is majd létrehozni. Láttam valahol női fejeket, amikkel mondjuk a rohani gyalogjaim - akik most a milícia egységek a seregben - egy részét tudnám csajosítani, illetve a Wargames Factory féle amazon dobozzal is szemezek egy ideje, valamint meztelen felsőtestű amazon hajtókkal felszerelt harci kocsikat is láttam egy gyártónál.

Reményeim szerint ezeket az egységeket asztalon is tudom majd használni, de legfőképp az az oka ennek, hogy eddig nem voltak női karaktereim! Ez ma esett le nekem. Nem akarok feltétlen szerelmi szálat a történetbe, de az egyneműségen változtatni akarok

 barbar-rohan_festve.jpg

Rohani és barbár gyalogosok festve

A másik, amit gondnak tartok a vezető mágusok egy részének viselkedése. A varázslók, főleg a nagyobb hatalmúak erősen visszaélnek helyzetükkel. Sokan a félig kihalt északi tanyavilágban szereztek birtokokat megbízottakon keresztül, amiket földesurakként kezelnek. Különösen a két bíborruhás mágust Frabatót és Mendekót félik és átkozzák. Gyakran hallani kocsmákban a szójátékot; miszerint csak akkor lesz megint jó világ északon, ha a mágusok nyaka is olyan színű lesz, mint a gúnyájuk. Sokak szerint túl gyakran adok hangot a varázslók és vérmágiájuk természete elleni ellenszenvemnek, de be kell látnunk, nem engedhetjük, hogy bárki túl nagy hatalomra tegyen szert a határon. Ráadásul a nekpolisi egyezmény alapján a mágusoknak szabályozva vannak a vagyonszerzési lehetőségeik. Igaz ezek a földek nem is a mágusok nevén vannak, hanem 3-4 szolgájuk tulajdonába kerültek. Tudjuk ugyanakkor, hogy ezek a szolgák a rájuk olvasott varázslatok hatására akaratukban annyira függnek mesterüktől, hogy gyakorlatilag nem lehet esetükben önálló akaratról beszélni. 

Tudom, hogy Niroloval meglévő barátságod ellen nem beszélhetek, hiszen megérzései valamint varázsereje sokszor hasznosnak bizonyult, amik miatt őt még én is tisztelem, mindazonáltal kérlek, teljes hatalmad és tekintélyed latba vetve járj ennek az ügynek a végére, mert ez - talán még a barbárok okozta feszültség nélkül is - akár polgárháborút is eredményezhet. *

 red_magi.jpg

Ortodox katolikus papok, az Old Glory Miniatures-től, a 18. sz.-i kozáklázadás szettjükből,
valamint Szürke Gandalf, aki a KoW sseregben a nevesített mágus lesz, vagyis Danor, the Wizard

Tervek a történet mögött:

Van jónéhány festetlen mágus figurám, akiket szeretnék a közeljövőben kifesteni. Két piros köntösű mágussal kezdtem. Ezek igazából Old Glory-től vásárolt fehér fém ortodox papok a 18. századi kozákokhoz, de vérmágusnak is megteszik. A történetet tekintve, pedig egy mágus belharcot akarok majd felépíteni a harcaim alatt. Alapvetően 4 frakcióban gondolkozok most, (radikális, mérsékelt, hűséges és renegát), de lehet több lesz. Nem tettem le a Frostgrave játék népszerűsítéséről sem, annak ellenére, hogy ezzel mostanában nem tudtam foglalkozni. Remélem lesz is benne sikerem, ezt abból gondolom, hogy jelenleg a FG tesztmeccs cikkem a második legolvasottabb poszt a blogon.

 

Megemlíteném még Galnozs seregzászlósunk népszerűségét. Kétszer futottam össze utam során a Mesegyárossal, ahogy a nép hívja. Hatalmas termete és dörgő hangja mindenhol vonzza a figyelmet és meg kell vallanom, történetei még engem is mulattatnak. Saját elmondása szerint néha már unja őket, de nem mer változtatni rajtuk. Mindenhol a Törpék baltája, a Gakamak halála és A Fekete bestia neve című történetit kérik legtöbben. Ezeket a második elregélés után már csak extra adag sörért és sült húsét hajlandó mesélni. Mindezek mellett hihetetlenül hiú ez az ember. Nála nagyobb piperkőcöt nem találni talán még Basilea aranyifjai közt sem, ugyanakkor olyan közönséges is tud lenni, mint a leglepukkantabb csehó kocsmárosa zárás előtt. Zseniális húzás volt ezt a pernahajdert megtenni zászlósnak és toborzónak, hiszen úgy özönlenek a jobb sorsot kívánó jókötésű parasztgyerekek a seregbe, hogy gyakorlatilag gyerekjáték a toborzás. A rossz nyelvek szerint ettől már csak Galnozs ágyába könnyebb estére parasztlányt találni, ami miatt már néhány házasságot csak pénzzel tudott megváltani derék emberünk a helyi gazdáknál. Mindazonáltal azt hiszem ez a mestersége természetes velejárója lehet. *

zaszlosok.jpg

galnozs.jpg

Saját festésű zászlósaim, valamint a Zirrian által festett Boromir karakterem,
aki a KoW seregben Galnozs seregzászlósként szolgál

Tervek a történet mögött:

A sereget összeraktam a polcon, és van még jó néhány figura, amit ki kellene festenem. Van 36 páncélos íjász, 12 puskás, kb 20-25 rohani lovas, kb 25 rohani gyalogos, 16 gondori felderítő, 1 trebuchet, 2+2 ágyú kb 20 vegyes műanyag gyerekjáték oroszlán-tigris-leopard és még két nagymarék vegyes állapotú gondori gyalogos, akiket majd konvertálgatni szeretnék veteránoknak.

 

A helyzet összességében jónak mondható ezekkel együtt is. A nép a telet viszonylag könnyen átvészelte, a jószág a tavaszon biztosan ismét megsokasodik, a termény kikel, és ha nem lesznek újabb betörések valamint az említett ügyekben körültekintően járunk el, akár még jó évünk is lehet, ha az istenek ránk mosolyognak.

 

Üdvözlettel és hódolattal:

Fréolr lovaskapitány*

 osogolth_1.jpg

Osogolth teljes hadereje a festetlen rohaniakat és barbárokat,
valamint összerakatlan gonoriakat leszámítva

Tervek a történet mögött:

Ha tényleg sikerül áprilisig rendet rakni, akkor végre lesz olyan wargeme évem amilyet azóta akarok, mióta megismertem a hobbit. Már csak egészség kellene, az asszony jókedve, meg hogy a Jóisten is megsegítsen kicsit. 

 

 

* kivonatok Tudós Fredrics – A hadtudomány kialakulásáról című művéből