Készülődés a Füzesabonyi Terepasztalos Találkozóra

Mint azt bizonyára sokan tudjátok, október 6.-án rendezik meg Füzesabonyban a terepasztalos találkozó nevű eseményt. Lesz itt minden, ami kellhet egy Terepasztalosnak. Boltok, biztbörze, festőverseny, figura konvertáló verseny és játékbemutatók. Serrath komának sok szervezése van vele, ha fele olyan jó lesz mint amennyi energiát belerak akkor már megéri elmenni!

Részletes infók az esemény Facebook oldalán elérhetőek, ITT.

Jómagam elsősorban a játékbemutató részen veszek majd részt. Sokat agyaltam Serrath felkérése után, mi az, amivel érdemes lenne elmenni. Végül a Kings of War játékrendszer mellett döntöttem, Gyűrűk Ura figurákkal. Ezt a felkészülést szeretném bemutatni nektek egy 5 részesre tervezett cikksorozattal, amiben bemutatom a felkészülést és a terepet, a rendszert a két sereget illetve a végeredményt.

01_asztal.JPG

Több oka is van annak, ami miatt ezt a játékrendszert és ezeket a seregeket választottam.

Először is szeretem ezt a játékot és szerintem méltatlanul bánik vele a hazai közösség! Alig néhányan játsszuk, pedig egy remek rendszer, ami nagyfokú önállóságra neveli a játékost, és a szabályai is könnyen megtanulhatóak.

Másodszor könnyű vele bemutatózni pont egyszerűsége miatt. A szabályai logikusak, tiszták, letisztultak. (Kritikusa szerint túlságosan is. Ebben nem osztom véleményüket. Nem minden wargame-nek kell végletekig bonyolultnak lennie!)

Figurák szempontjából pedig azért a Gyűrűk Ura Gondor és Mordor sereg mellett döntöttem, mert egyrészt ezek vannak, másrészt a figyelem megragadása miatt - ezek a laikusoknak is hátha ismerősek a filmekből.

A Gondor* hadtestet Emberi Királyságok (Kingdoms of Men) míg Mordor Légiója a Manócok* (Goblins) sereglista szerint építettem fel. Mindkettő 1000 pontból épül fel, más-más erősségekkel és gyengeségekkel. Mindkettőn van még festési munka hátra, de szerintem meglesz minden a bemutatóig.

05_gondor.JPG

*Gondor Hetedik Légiója, a Pelargir melletti földekről. Egyéni ruhaszínük utal arra, hogy tenger menti régiókból toborozzák őket.

06_mordor.JPG

*Manócok a Hobbit egyik korai fordításában azon hegyi orkok neve, akik kisebbek termetre síkvidéki és déli fajtársaiknál. Tetszik a szó és jobb fordítás most nem jutott eszembe. Illetve, ugyan a KoW seregkönyvben van külön Ork sereglista is, de ez inkább az Uruk-hai méretűeknek lehet esetleg jó a Gyűrűk Ura figurák közül.

Pár szó a terepről.

A terep alapértelmezetten nem ad majd senkinek sem előnyt vagy hátrányt reményeim szerint.

6”x4”-es asztalon – kb 180x120 cm – lesz a bemutató, de ebből a tényleges csata csak 4”x4”-en zajlik majd. 1000 pontos seregeknek ez is elég tökéletesen, de ha már ott a teljes asztalhely, akkor legyen egy kis dioráma is a szélén.

03_folyo.JPG

A dioráma rész egy kis folyóval lesz elválasztva a csatatértől, amin egy híd vezet át. A hídnál egy erőd őrzi az átkelést, körülötte erdővel.

A folyó még nincs kész, de remélhetőleg jövő hét elejére meg is leszek vele, az alapanyagok már megvannak, két apró kiegészítőt leszámítva.

04_erod.JPG

A csatatéren lesz két domb, és két erdő, a képen látható elrendezésben. Tervezek még két bokros területet is, vagyis inkább csak sövényt, amihez az alapanyag még úton van felém. A képen a kidöntött fenyőfák jelzik a leendő helyét. A pálya közepére gondolkoztam, hogy készítek egy kis dombot egy kilátótoronnyal, de ezt végül elvetettem, végül egy fa lesz középen ami nagyobb mint a többi. Ez is megvan már, de még talpalni kell.

02_kozep.JPG

A két erdőt olyan nagyságúra tervezem, hogy a nagy gyalogos tömbök ne tudjanak teljesen belebújni, a kisebbek közül viszont akár kettő is beleférjen egymás mögé.

Mint látjátok, van még vele munkám, de a bemutatóra egy kis szerencsével minden készen is lesz.

U.I.: A rendezvényen belül, a játékkal nálam az asztalnál megismerkedni természetesen díjmentes lesz! :)