Terepasztalos és egyéb stratégiai játékok

2019\01\17

Tizedik Alkinosozoriaknazi haditanács 1.rész - A Nagy Nyugati öldöklés

Galnozs enerváltan meredt maga elé a kocsma egyik sarokpadján. Az olykor túlságosan is harsány seregzászlós némán iszogatott barátja mellett. Ma valahogy nem volt kedve semmilyen történet elmeséléséhez, nem úgy mint általában. A sereg talán legjobb egyéni harcosa, a nem túl ravasz barbár ifjú, Chukkular sem szólt semmit, bár ez tőle nem volt meglepő. Hallgatag fickó volt, akinek csak a csatatéren eredt meg a nyelve. A “Vicces Vőfély”-ben - ahogy a környéken a tulaj fia után hívták a “Fogadó a Bronz Tülökhöz” nevű söntést - szinte tapintható volt a csend, bár majdnem telt ház volt. Néha hallatszott csak egy-egy halk rendelés, vagy egy kupa hangja ahogy hozzáütődött az asztalhoz. Az udvarról ugyan behallatszott a fogócskázó gyermekek zsivalya, de nem érdekelt senkit az sem. A cselédlányok, Borcsa és Börzse próbált ugyan némi életkedvet vinni a vendégekbe, kevés sikerrel. A konyha melletti sarokban volt csak egy kis mozgolódás, egy nagy hasú idősebb altiszt fogyasztott el egy galambot éppen, de már ő is a vége felé járt, halk böfögések közben tüntette el éppen az utolsó falatokat.

img_0720_1.jpg

Ond-ra megérkezik a fogadó elé és kiköti a lovát

Az ajtó halkan nyikordult meg és belépett rajta egy kék köpenyes varázsló. Más volt mint az errefelé jól ismert körmágusok komor öregjei, és pökhendi tanoncai, Ugyan az ő haja is ősz volt, rögtön tudták, nem azok közül való, és nem csak abból hogy a körmágusok soha nem tértek be ide. Ismerte több veterán is a Csontgrádi csatából, a többiek pedig Galnozs történeteiből. Ond-ra a harmincas évei elején járt, alapvetően vidám fickó, Galnozs és Chukkular jó cimborája, habár Csontgrád ostroma óta nem találkoztak. Kóbormágus volt, vagyis olyan mágiahasználó aki nem vetette magát alá a Kör tanításainak és dogmáinak. Bár nem számított törvényen kívülinek, nagyon közel állt hozzá a státusza. Igaz, mióta a Csontgradi Lord Sebitár szolgálatában állt, és kitüntette magát az ostrom során elég jelentős tekintélye lett a harcosok között.

Minden szem rá szegeződött. Két nappal korábban érkezett, a város mellett jelent meg egy vihar kitörése közben, arkán teleportálással. A varázslat majdnem megölte, zihálva szedte a levegőt, teljesen kiverte a víz. Három dekteg - letelepült északi barbárokból lett gazdálkodó - hozta be a városba lovaskordén.

More:

készülődés Alkinosozoriaknazi haditanács Murderfuck AgeofSigmar

2018\09\03

Készülődés a Füzesabonyi Terepasztalos Találkozóra

Mint azt bizonyára sokan tudjátok, október 6.-án rendezik meg Füzesabonyban a terepasztalos találkozó nevű eseményt. Lesz itt minden, ami kellhet egy Terepasztalosnak. Boltok, biztbörze, festőverseny, figura konvertáló verseny és játékbemutatók. Serrath komának sok szervezése van vele, ha fele olyan jó lesz mint amennyi energiát belerak akkor már megéri elmenni!

Részletes infók az esemény Facebook oldalán elérhetőek, ITT.

Jómagam elsősorban a játékbemutató részen veszek majd részt. Sokat agyaltam Serrath felkérése után, mi az, amivel érdemes lenne elmenni. Végül a Kings of War játékrendszer mellett döntöttem, Gyűrűk Ura figurákkal. Ezt a felkészülést szeretném bemutatni nektek egy 5 részesre tervezett cikksorozattal, amiben bemutatom a felkészülést és a terepet, a rendszert a két sereget illetve a végeredményt.

01_asztal.JPG

Több oka is van annak, ami miatt ezt a játékrendszert és ezeket a seregeket választottam.

More:

ismertető készülődés Gyűrűk Ura Kings of War TerepasztalosTalálkozó

2018\06\16

Nomen est omen avagy az első világháborús projektem kezdete  

 

Mint azt jó páran bizonyára olvastátok, Zirian hobbitárs kihívott egy versenyre a blogján. Apropója az, hogy a Strelets új, első világháborús magyar huszár szettel jött ki aminek nagyon jó a minősége.

A kihívás tárgya, hogy ki kell festenem egy doboznyi magyart a hó végére. A versenyt instant bukom, mert nekem a június sajnos/hálaistennek megint nagyon zsúfolt. Sajnos, mert nem tudok makettre sok időt fordítani, de hálaistennek, mert más kellemes elfoglaltságok jöttek-jönnek be.

strelets_austro-hungarian_hussar.jpg

A három doboznyi megérkezett figura
-ezúton is köszönet Kocsis Sanyiéknak a Makettshop-nál a kedvességért

Először is, a hónapban megvolt a szóbeli történelem emelet érettségim. Visszamegyek befejezni a fősulit, de ehhez kell egy újrafelvételi, annak meg 1 tárgyból az emelt érettségi a feltétele. Evidens volt, hogy a történelem lesz az. Sokat készültem rá, és a szóbelin sikerült kihúznom a kedvenc tételem, Caesar és Augustus uralkodói módszereinek összehasonlítása. Eredmény hónap végén, jóra számítok.

Holnap megyek legénybúcsúba pajtásnak, amit nagyrészt én szerveztem, - nem kevés idővel és energiával - aztán jövő hétvégén megyünk sógoromékhoz, unokahugi nyolcadik születésnapját ünnepelni. A hó utolsó hétvégéjén pedig az esküvő lesz fent említett havernak, ahol én leszek a vőfély. Közben be kell járni dolgozni is, illetve a hétköznapok is vannak, szóval minimális energiám lesz csak a hobbira.

Ami lesz, az viszont az első világháborús projektre megy majd el.

Miért is kezdek bele még egy korszakba? Mert a név kötelez. A keresztnevem Gábor, és ezt azért kaptam édesapámtól, mert az ő nagyapjának, Kocsis Gábornak 7 gyermeke volt, mind leány. Így a Kocsis nevet nem volt, aki továbbvigye. Én azért lettem Gábor, hogy legalább a keresztnév megmaradjon a családban.

A dolgot mellékszálként színesíti az, hogy édesapám és nagyapám is Gyula. Mikor már nagyon várós volt, hogy megszülessen az öcsém és arról volt szó, mi legyen a neve, ha fiú lesz, és repkedtek a mindenféle keresztnevek az asztalnál, én egyszer csak mind a négy életévemmel felálltam a székre, az asztalra csaptam és annyit mondtam:

- Márpedig az én öcsém Gyula lesz! Ha már én nem lehettem az…

Mindenki rám nézett és elnémult. Másik nagyapám, aki nem Gyula volt szólalt meg először:

- Egyébként meg igaza van a gyereknek.

Hogy tényleg így volt-e pontosan, nem tudom, mindenesetre így meséljük a családi legendáriumban. J

A legviccesebb pedig az volt, mikor már nagyobb gyerekként nyaraltunk nagymamámnál és lementünk a boltba. Az eladó bácsi meglátott és köszöntött engem:

- Szervusz Gyuszikám – mert ugye az elsőszülött kapja az apa és nagyapa nevét, majd tesómhoz fordult - és neked is szervusz Gyuszikám… - mert őt meg tudta hogy Gyulának hívják. Ekkor viszont indult a pufferelés, hogy de mindettő nem lehet Gyula! És akkor nekiálltak találgatni melyikünk a nem Gyula. Mi meg csak somolyogtunk öcsémmel, de meg nem szólaltunk volna. Volt, amikor két-három bácsi egész komolyan összeveszett azon melyikünk melyik!

 

Azért lényeges ez most, mert ez a dédapám huszár volt és szolgált az első világháború alatt. Méghozzá titkos futárként. Fényképem nincs jelenleg róla, de amint ki tudok menni nagyimhoz, áttúrjuk a szekrényeket. Múlt heti telefonbeszélgetésünk alatt pedig kiderült az is, hogy nagyim egyik unokatestvére is huszár volt, - dédapám unokaöccse – és ő is szolgált az első világháború alatt. Ő viszont nem élte túl, meghalt a Limanovai csata előtt az egyik mocsárvidéken, ütközetben. Róla is vannak képek és iratok vélhetőleg.

Egy egészen remek összefoglaló a Limanovai csatáról

Remélem sikerül kinyomoznom melyik ezredben szolgáltak, pontosan milyen harci cselekményekben vettek részt és hogyan.

Hirtelen rájöttem, mennyire keveset tudok erről a korszakról. Az, hogy tudom a római történelmet, ismerem a makedónokat, a száz éves háborút a kalandozásokat, a vikingeket és a második világháború távol-keleti frontját, remek dolog, de ha megtudom ki után neveztek el, hogy mit tett a hazámért, amiben élek, talán fontosabb, mint ezek együtt!

blog51_01.jpg

Karosszéktábornok posztja egy könyvről amit már beszereztem a témakörben,
ezúton is köszönöm az ajánlót

Elhatároztam hát, hogy ennek szentelek most egy nagyon jelentős részt a szabadidőmből. Utána olvasok a témának, egyenruháknak, csatáknak, hadvezéreknek, tehát magának a korszaknak.

Nagyon várom már, hogy teljes energiával tudjak erre a projektre koncentrálni.

 

Összefoglalva annyit tudok mondani: bocsánat Zirian, a júniusi kihívást ugyan nem tudom vállalni, de a korszakra szereztél egy állandó társat!

És a célt is ennek megfelelően módosítanám:

Menjünk fel az idei GamesDayre egy 1/72-es első világháborús keleti front bemutatóval, olyannal, ami képes más embereket is bevonzani ebbe a hihetetlenül mély és izgalmas témakörbe!

A fejlődést, a készülő asztalt, figurákat, illetve a csatákat pedig folyamatosan dokumentáljuk blogjainkon. Ready?

2018\04\02

A Varang-uruk hordák visszatérése – 3. rész, Harc Debreczen városáért

 Február második szombatján Kaba és Sebitar eljöttek Miskolcra és tartottunk egy közepesen görbe hadijátékos estét. Kaba hozta az ogrékat és viking gumicukrot, Sebitar a kősereget és fehérbort, Groshnál otthon voltak a káosztörpék és a sör, én meg lecammogtam egy emeletet az urukokkal, illetve tortilla vacsorameghívással. Meg a GamesDayen vett BloodBowl emberekkel és tereppel.

Naszóval elég az hozzá, – ahogy nagyapám mondogatta - szépen összegyűltünk szombat délután. Kaba és Grosh a Bölényháború utolsó - haha, utolsó! :) Ők sem gondolták komolyan szerintem! - csatáját játszották éppen, mikor én betoppantam utolsóként, ami ugye teljesen érthető, hiszen én érkeztem legközelebbről.

A meccsük végére elkészült az urukok hadrendje is, így a két offside projekt, a két fun sereg összecsapott, hogy megvívjanak Debreczen városáért, ami jelenleg a kövek birtoka, akik egy kevéssé módosított törpe lista egyébként. Remek hangulat volt végig, - bár az elején egy eddig nem hozott varázstárgy megkavarta a dolgokat – és leteszteltük az időre meccselést is, ami szerintem kiválóra vizsgázott. Valószínű beruházok egy sakkórára is ezen felbuzdulva.

 01_clash.jpg

A csata ahogy a sasok látták

More:

2018\03\19

KMCS 8 beszámoló

Kibic a partvonalon

A Kelet-Magyarországi Csapatverseny 8. – nyolcadik! – versenyét rendezték meg a hétvégén, Miskolcon.

Az előző versenyen Füzesabonyban játszottam is, a lenti sereggel értem el ötödik helyezést nyolc csapatból társaimmal. Arról sajnos időhiány miatt nem készült poszt, pedig abszolút megérdemelte volna a rendezvény.

kmcs7_sereg.jpg

1000 pontnyi Thousand Sons

A mostani kiírásra viszont nem jelentkeztem, az előző Gyűrűk Ura – Kings of War és terepépítés projektek nagyon sokat kivettek belőlem, nem lett volna teljes energiám a csapataimra. Úgy meg nem láttam értelmét a versenynek.

Ki viszont nem maradhattam a buliból. Minimális energiával ugyan, de besegítettem a szervezőknek, ezáltal beláttam a pakliba kicsit jobban. Erről írnék főként, milyennek is láttam a versenyt egy fél lépéssel bentebbről.

More:

ismertető beszámoló warhammer 40K KMCS

2018\03\16

KMCS 8 felvezetés - A kitaszítottak figyelnek

Sok hűhó a semmiért.

Azt hiszik, van értelme annak, amit tesznek azon a kupac sárdarabon. Mintha lenne bármi esélyük változtatni a végeredményen. Azt hiszik, harcolnak, pedig csak acsarkodnak egymással, mint a barbár törzsek gyermekei. Szentül hiszi mind, az ő célja a legnemesebb vagy egyedül jogos. Ha megpróbálnánk tényekkel meggyőzni őket tévedésükről, akkor sem hinnék el. Reménytelenek.

ahriman_speach.jpg

A császár gyermekei mindig is ilyenek voltak. Naivak és mellette pökhendiek is. Uraik parancsára bárhova ugrottak régen is, mint a kutyák.

More:

készülődés warhammer 40K

2018\02\28

A Varang-uruk hordák visszatérése – 2. rész, Az átok

Idén sem hagytuk ki a GamesDay-t, Budapesten. A kicsit kalandos megrendezésű rendezvény, végül azt kell mondjam, egész rendben volt, és ha az új szervezőcsapat átlátja az új helyszín adta lehetőségeket és beszáll még néhány önkéntes – pl. hahó, a majd teljes KMCS szervezőség jelzett, hogy segítünk ha kell - akkor ez egy teljesen megújult, nívós rendezvény lehet, ami teljesen alkalmas lenne a hadijátékok népszerűsítésére.

Amin nagyon javítani kell az a kommunikáció, de azt remélem, nem lesz jövőre semmi nagy gond, sok minden kialakult idén is a rendezvény napjára. Egyszóval én bízom a rendezvény jövőjében.

Szilvi egy nagyon szép csokis kavart túrótortával engedett el minket a rendezvényre reggel. Tudta, amekkora geekek vagyunk, úgysem megyünk ki ebédet keríteni magunknak, éhen meg mégse halljunk. (Mondtam már, hogy szeretem ezt a nőt?)

Ahogy megérkeztünk és még mielőtt beértünk volna meg is volt az első üzletem, egy leegyeztetett találkán vettem egy Sauron figurát. Régóta szerettem volna egy ilyet, most sikerült.

A helyszín a Stefánia-palota gyönyörű volt, a belépéskor a lépcsős galéria és az előtér láttán nagyon megörültem, nem kicsit kulturáltabb a hely mint a tornaterem ahol eddig volt a GD. A honvédség, akinek a helyet köszönhettük, saját asztalon mutatta be a honvédség járműveit, valamint fegyverbemutató és bombavizsgáló robot is volt. Utóbbi kettőt jómagam nem kerestem fel, de többektől hallottam hogy jó volt az is. 

nephadsereg.jpg

A Magyar Honvédség - idősebbeknek Néphadsereg - bemutatóasztala

Bent egyből megkerestem Marcellot, akivel SAGA és FrostGrave meccsünk volt lebeszélve. Ott le is pakoltam, majd szétnéztünk a bitpiacon. Nem sikerült megúsznom költés nélkül. Egy BloodBowl ember csapattal és hozzá tartozó kockákkal valamint tereppel lettem gazdagabb, illetve egy remek női fantasy figurával, aki Loreshtől megkapta a Trytonia nevet. Még találkoztok vele a kampányban! A bemutatóasztaloknál is tettem egy kört, szép terepek voltak mindenhol. Néhány kép a teljesség igénye nélkül:

fow_asztal.jpg

Ha jól emlékszem FoN seregek, (ha tévedek javítsatok ki kommentben)

More:

2018\02\22

 Tizedik Alkinosozoriaknazi haditanács - 1. rész

A Varang-uruk hordák visszatérése, eredettörténet

Az elmúlt időben főleg az emberekkel játszottam fantasyt, mind a KOW, mind a LotR rendszerben, így úgy gondoltam, – és a srácok bátorítottak benne – hogy megpróbálom a polcon pihenő Uruk-hai csapatot is beépíteni jobban a sztoriba. A varangur lista mellett döntöttem, több okból is. Először is: ilyen még nincs a sztoriban. Másodszor: szimpatikus volt a lista. Harmadszor: egész jól rá lehet szabni a csapataimat a listára. És a ráadás: remek szóviccre adott lehetőséget a Varang-uruk népnév. Először 2 éve vettek részt a történetben, mikor először a kabai orkok mellett azok első északi betörésénél a tanyavilágon keresztül a hegyekben egy óriást zsákmányoltak a Gyűrűk ura SBG rendszere szerinti bemutatónapon, a 2016-os Miskolci Makettfesztiválon.

sam_3616.JPG

More:

ismertető készülődés Gyűrűk Ura Kings of War Makettfesztivál Alkinosozoriaknazi haditanács

2018\01\25

Kilencedik Alkinosozoriaknazi haditanács – a Balatoniai hadjárat, 2. rész

Régóta adós vagyok ezzel a poszttal. Ma van fél éve. Nagyon sűrű volt az életem nyár óta, és bár jutott belőle elég sok a hobbira, az írás valahogy lemaradt. A terv az, hogy ezt most szépen pótolom majd áprilisig. Fejben megvan a sztori, de megírni és posztba szerkeszteni azért egy kicsit hosszabb idő. Remélem hétvégén sikerül bepótolni a nyaralás teljes leírásával, mert volt ott KoW-on kívül 40K és DeadZone is.

 A csata előkészületének leírásából lemaradt, hogy most nem Kaba ellen játszottam, hanem mindketten Szabados Rudi ork serege ellen. A hévízi kirándulás nem titkos célja volt, hogy az ottani hobbitársak lelkét megszabadítsuk a 9th Age kísértésétől és az Age of Sigmar borzalmaitól az egy igaz fantasy, a Kings of War számára. Ebben sikeresnek bizonyultunk, mert a klub azóta számos KoW csatát látott és a kampánysztorijuk is alakul szépen. A csaták igazából fordított sorrendben kerültek lejátszásra, mint itt szerepel játéktechnikai okokból, Először én játszottam Rudi ellen, majd ebből okulva pár tanáccsal, felvértezve és a taktikai hibákat részletesen kielemezve csapott össze az ogrékkal. Addig Kaba egy Deadzone tesztmeccset tolt, utána cseréltünk. Az eredmény és szokásos "hogyan tovább?" egyeztetésünk után a történetet viszont a lentiek szerint írtuk, ebben a kimenetelben több potenciált láttunk a jövő évi visszavágóra.

Következzen lentebb tehát a Balatóniai hadjárat folytatása, természetesen Tudós Fredrics – A hadtudomány kialakulásáról című művéből. A képek most csak mobillal készültek ezért gyengébb a minőség a szokásosnál, legközelebb igyekszünk nem elbambulni fényképezőgép ügyben. Kaba előző poszt alatti kérésének eleget téve gyermekmese stílusban. Kicsit át kellett fogalmaznom a fejemben a történetet, hogy jobb legyen a stílushoz, remélem sikerült elkapnom. Olvassátok,és még egyszer elnézést a hosszú kimaradásért!

 20374391_1912122755707409_229046006918558973_n.jpg

A seregek madártávlatból

More:

beszámoló csatajelentés Kings of War Alkinosozoriaknazi haditanács

2017\07\23

Kilencedik Alkinosozoriaknazi haditanács – a Balatoniai hadjárat, 1. rész

 1. fejezet - Készülődés a Nagy Beltengerhez

 

Lentebb csatolom a könnyűlovasság parancsnokának levelét a kormányzóhoz.

„Sikerült az ogre csapattól lemaradt néhány roppant másnapos ogrét elfognunk és kivallatnunk. A galádok némi élelemért és sörért cserébe úgy öntötték magukból az információt, mint ahogy magukba az ürühúst.

image_100.jpg

Az ostrom után új vezért választottak, aki szeretett volna a törpékkel szövetkezni, mert tetszettek neki azok ostromfegyverei. Hiába, előtte úgynevezett Boomer ogre volt, vagyis lövész, ami azt jelenti, hogy puska helyett egy régi ágyúval a hóna alatt rótta a csatatereket. Foglalkozási ártalom lehetett tehát nála a vonzódás a hatalmas ágyúkhoz. A törpék viszont folyton elhúzódtak előle, így kénytelen volt mást tervezni. Eztán hallottak először a helyiektől a keleti Nagy Beltengerről és hatalmas halairól. Ők persze Nagy Bél-tengernek értették ezt. Soha nem az eszükről voltak híresek ezek a bitangok…

More: