Logo Pic
Linda Morvai 2024. április 07.

Nagy sertés tepertő teszt

Tepertő, kis só, puha fehér kenyér, lila hagyma... sokak szerint nincs is ennél finomabb! A disznóvágások kihagyhatatlan eleme a tepertőkészítés, de persze, meg lehet vásárolni a boltokban is. Mi most ezt a kínálatot vizsgáltuk, összesen 12-féle készen kapható sertés tepertőt vakteszteltünk, kíváncsiak voltunk, melyik a legízletesebb.

 

ossz2_1.JPG

 

A TEPERTŐ

A töpörtyű, tepertő vagy pörcögő a sertés zsírszalonna feldolgozása során – a szobahőmérsékleten kenhető, szilárd halmazállapotú zsír mellett – keletkezik. A tepertő az egyenletes kockákra vágott szalonna kiolvasztott, összesült, gyakran húsos, bőrös, ropogós, ízekben gazdag darabja. A tepertő a sütést követően is még sok zsiradékot tartalmaz, azok közé a hozzávalók közé tartozik, amit mértékkel érdemes fogyasztani. A sertés változat mellett készülhet tyúk, liba vagy kacsa hájából is.

Elkészítése

Házi változatát általában disznótorkor készítik. A zsírnak való szalonnát egyenletes kockákra vágják és kevés vízzel bográcsba, üstbe vagy lábosba teszik, időnként megkeverve hagyják lassú tűzön jól átmelegedni. Mikor a zsír már kezd kiolvadni, erősebb tüzet adnak alá, és állandó keverés mellett addig sütik, amíg a meg nem olvadt húsosabb falatok pirulni nem kezdenek. Ezután a lángot igény szerint erősítve vagy gyengítve a tepertőt ropogós pirosra sütik, majd az olvadt zsírból kiszűrik. A zsírt külön hagyják hűlni, majd átszűrve öntik a zsírosbödönbe.

Felhasználása

A frissen kisült, még meleg töpörtyű fogyasztható friss kenyérrel, lila hagymával, sörkorcsolyaként. Szendvicsekhez darált, fűszerezett töpörtyűkrémnek is elkészíthetjük és sokak kedvence a töpörtyűs pogácsa is. Legtöbben mégis a túrós csusza tetején szeretjük a tejföl mellett; igazi szívmelengető étel.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: Elvárás volt, hogy a sült sertés szalonna illata jól érezhető legyen. Ahol csak enyhén vagy egyáltalán nem éreztünk semmit, az a termék kevesebb pontot kapott. 

Állag: A jól elkészített sertés tepertő egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy ropogós állagú, ahol ezt tapasztaltuk, az a termék több pontot kapott. 

Íz: Mivel a kóstolt tepertők között volt sós és natúr ízű is, ezért a jó minőségű, sült sertés szalonna ízt kerestük. Az oda nem illő, vagy a tepertőre nem jellemző ízért kevesebb pont járt.  

 

A SERTÉS TEPERTŐ VAKTESZT EREDMÉNYE

 

12. Konkoly Hús házi sült sertés tepertő, egységár: 8 328 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont

Enyhe sültszalonna-illat. Puhább, közepesen sült állag, kisebb tepertődarabok. Natúr, sültszalonna-íz.

konkoly.JPG

 

10. AUCHAN Szatmári tepertő, egységár: 6 990 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

Nem túl erőteljes sültszalonna-illat. Puhább, kevésbé ropogós állag, nagyobb méretű tepertődarabok. Íze sózás nélküli, kevésbé sült szalonna.

auchan_8.JPG

 

10. Szatmári tepertő, egységár: 5 996 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

Nem túl erőteljes sültszalonna-illat. Puhább, kevésbé ropogós állag, nagyobb méretű tepertődarabok. Íze sózás nélküli, kevésbé sült szalonna.

szatmari.JPG

 

8. Imki Hús Sertés tepertő bőr nélkül, egységár: 6 660 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Enyhe sültszalonna-illat. Az állaga megfelelően átsült, ropogós. Változó nagyságú tepertődarabok. Natúr, sózás nélküli sültszalonna-íz.

imki_sertes.JPG

 

8. LIDL Étkezési tepertő, egységár: 5 995 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Enyhe sültszalonna-illat. Az állaga kissé puha, kevéssé ropogós. Közepesen sült, natúr szalonna ízű.

pikok.JPG

 

7. Palcsó étkezési sertéstepertő hagyományosan sült, egységár: 7 495 Ft/kg, Pontszám:  7,3/10 pont

Erős sültszalonna-illat. Kellően ropogós, sült állag, nagyobb méretű tepertődarabok. Az elvártnak megfelelő sülttepertő-ízt éreztünk, közepes sózással.

palcso.JPG

 

6. Hetvenhetes étkezési tepertő natúr, egységár: 6 295 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Közepes sültszalonna-illat. Megfelelő, ropogós állag, közepes nagyságú darabokkal. Natúr, kellően sült szalonnaíz.

77.JPG

 

4. PENNY Dárdás tepertő, egységár: 5 993 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Kellemes sültszalonna-illat. Ropogós állag, nagyobb méretű tepertődarabok. Kóstoláskor friss, megfelelő sózású sült sertéstepertő-ízt éreztünk.

dardas.JPG

 

4. AUCHAN Magyaros tepertő, egységár: 6 990 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Enyhén fűszeres, sültszalonna-illat. Enyhén ropogós állag, közepes méretű darabokkal. Paprikás, megfelelő sózású, sültszalonna-íz.

auchan_magyaros.JPG

 

3. ALDI Sertés tepertő, egységár: 5 994 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Enyhe sültszalonna-illat. Ropogós állag, közepes méretű tepertődarabok. Natúr és megfelelően sült ízű sertéstepertő.

x_180.JPG

 

2. Imki Hús Mangalica tepertő, egységár: 7 993 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Kellemes sültszalonna-illat. Megfelelőn ropogós állag, közepes méretű tepertődarabok. Natúr, jó minőségű szalonnából készült sülttepertő-íz.

imki.JPG

 

1. Gierlinger Étkezési sertés tepertő sózott, egységár: 5 395 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Kellemes, friss sültszalonna-illat. Az állaga kiváló, ropogós és kellően átsült. Kóstoláskor a kitűnő minőségű sült szalonna íze érezhető, megfelelő mértékű sózással. Kiemelkedő fogyasztási élmény.

gierlinger.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes Gierlinger Étkezési sertés tepertő sózott az AUCHAN üzleteiben kapható.

topi.png

Vissza a címlapra
Maradok a pénzemnél
Legjobban pörgő posztok
Napi érdekes - 517
JTom • 9 nap
A Lazio elleni mérkőzés
Apuleius • 7 nap
Di Marzio: Allegri távozása biztos, csak a részletek kérdésesek
venember83 • 8 nap
Szele Tamás: Néhány keresetlen szó Bayer Zsoltról
Szele Tamás • 7 nap
Agresti szerint a kupadöntő után várhatók konkrétumok Motta kapcsán
venember83 • 4 nap
Cikkek a címlapról
Az indokínai háború története 3. 
A francia háború vége 1952 januárjától ismét a Viet Minh-é volt a kezdeményezés. A Vörös-folyó deltájában újra súlyos harcok folytak, de ősztől már Laoszban is. Na San ostrománál Giap tábornok elszámította magát, és a megerősített védők komoly veszteségeket okoztak erőinek. Novemberben francia…
KÉPEK A RÉGI ALBUMOKBÓL: UNIÓS FŐPRÓBA
Magyarország 20 évvel ezelőtti Európai Uniós csatlakozását köszöntő események egyike légi díszelgés volt a Parlament előtti Duna szakasz felett 2004. május 1-én, a honvédség, a rendőrség, a Goldtimer Alapítvány és az akkor még létező nemzeti légitársaság, a Malév részvételével. A bemutatót egy…
>