A 24 órás festős kihívás

Januárban kicsit megkavarodott a hazai hobbi állóvize. Nekünk, játékosoknak elegünk van abból, hogy nem tudunk találkozni, nem látjuk egymást. Nyilván betartjuk a járványügyi előírásokat, de mégis, kellene valami dzsembori. Volt pár online festős workshop, de az azért nem ugyanaz.

Végül az Warhammer Age of Sigmar (HUN) csoportban Kiskéry Dániel, a Tesseract oldal adminja –aki nem követi még Instagramon, tegye meg most - dobta fel az ötletet, hogy mi lenne, ha megpróbálnánk egy 24 órás festős kihívást. Ez azt jelenti, hogy 24 órája lenne egy versenyzőnek, egy adott figuramennyiség kifestésére.  Elég nagy játékosbázis mozdult meg az ötletre ahhoz, hogy komolyan beinduljon a szervezkedés. Dátumnak végül február utolsó szombatját, 27-ét szavazta meg a társaság. A Games Workshop Start Collecting! szettjeivel – és még pár speciális dobozzal – lehet nevezni. Részletes leírást a létrehozott Nut Up or Shut Up 24 órás kihívás Facebook eventnél találtok.

Részemről nem volt kérdés, be akarok-e szállni, vagy nem? Naná, hogy ki akarom próbálni! Különböző youtube csatornákon már láttam pár ilyet, és bennem is motoszkált a gondolat, vajon képes lennék-e rá? 2-3 éve még nem biztos, hogy bele mertem volna fogni, de mostanában sokat fejlődött a festőtudásom, és a gyorsaságom, kíváncsi vagyok, mire vagyok képes. Grosh szomszéd is lelkes volt, továbbá Chava és Sebitár is rögtön a csatlakozás mellett döntött. Így nem kérdés, nekifogunk mi is.

Rögtön el is indult az ötletelés. Nyilván olyannal kell nevezni, amit még nem festettem, ez is része a kihívásnak. Végül, hosszas gondolkodás után négy dobozra szűkült a kör. Slaves to Darkness, Orruk, és a két Gyíkember doboz. Végül a gyíkemberes Seraphon lett a befutó. Mint fent említettem, korábban láttam már ilyen kihívásokat a neten és most újra rájuk kerestem, mik azok a tippek, trükkök, amiket ott ajánlottak.

Képtalálatok a következőre: start collecting seraphon

Erősítsük a háttérhatalmat, fessünk Gyíkembereket!

Először is a fenti kihívásokban dobozbontástól kezdték a kihívást. A figurák összerakása, főleg ha ismeretlen a doboz, sok időt vehet igénybe, ahogy a talpak elkészítése is, ha nem csak alap textúrát szeretne az ember. Az alapozás száradási idejének csökkentésére is készülni kell speciális ventilátorokkal, szárítókkal. A mi kihívásunk annyiban különbözik ettől, hogy összerakott, alapozott figurákkal és talpakkal indulunk. Egy hibafaktor rögtön kivédve.

A második, amit javasolnak az, hogy legyen egy előre bejáratott színséma, amit 2-3 figurán előtte kitapasztalunk. Melyik színt melyik után viszünk fel, mi az, amit ecsettel, mi az, amit festékszóróval hatékonyabb felvinni. Fontos tényező az is, hogy bemosóknál mennyi a száradási idő.

Színsémában is gondolkozni kellett, mivel az egyik legváltozatosabban festhető sereget sikerült kiválasztanom és ebben megint Grosh volt segítségemre. Ötleteltünk dzsungeltémán, egyszínűn, még talán a monokróm is szóba került egy negyed pillanatra, de végül az ő ötlete nyomán sivatagosra vesszük a figurát. Ez a kép volt az, ami a végső lökést megadta.

Forrás

Talpaláshoz így nyilván valamilyen sivatagos kell szintén. A GreenstuffWorld Rolling pinjeit régóta nézegetem már. Onnan szerettem volna rendelni egy Aztec mintájút, mikor Grosh szólt, hogy van ilyen 3d nyomtathatóban is. Gyorsan be is dobta a tepsibe, ami ki is sütötte nekünk a bár jóval kisebb hengert, de nekünk ez is pont megfelelő méretben ehhez a projekthez.

img_4974.jpg

Szegény Cortezt, ha ilyen aztékok várták volna, tuti berosál...

img_4973.jpg

...de azért csak megpróbálta volna megszerezni az aranyat végül.

Adta magát a feladat, teszt festésre is szükség van, lássuk, milyen festék hiányzik, mit kell rendelni még. Talpat nagyobb méretűt szerettem volna tesztelni, nem 32 mm-es vagy 40 mm-est. Találtam is egy nagyobb ovális talpat. Ez nagyjából akkora amekkorán a gyíklovasok vannak. A talpon a sivatag textura az AK Sandy Desert. A roll alá fekete miliputot használtam, és még egy kavics is felkerült rá. Turföket kerestem a talpalós dobozomban, amikor megtaláltam ezeket a dínó csontvázakat, amiket még Kabától kaptam ajándékba fricskaként kb. 2 éve, megboldogult Kings of War kampányunk egyik csatája előtt. Kiderült, hogy ide díszítésnek tökéletesek lesznek. Végül egy valamilyen bitzbörzén vásárolt Warhammer Fantasy Empire gyalogossal egészítettem ki mini diorámának a talpat, „Cortez rémálma” tanulmánycímmel.

img_5018.JPG

A talp készítő metódus bevált, ezzel fognak készülni a kihíváshoz is

Festőversenyre nem fogom nevezni, nem is ez volt a cél. Viszont a színsémát sikerült kitapasztalni, kiderült hova kell más színt rendelnem, és mik azok a teknikák, amik működni fognak a kihíváson is.

A harmadik dolog, amit javasoltak a videókban az, hogy mélyüljünk el a festésben, de ne feledkezzünk bele. Tervezzük meg a helyet, ahol festünk. Legyen hozzá kényelmes székünk, megfelelő magasságú asztallal. Az összes használandó anyag legyen elérhető közelben előkészítve, akár magukról a figurákról, akár a festékekről, vagy vizespohárról, extra papírtörlőről legyen szó. Legyen megfelelő fényforrásunk is, vaksi módon nem lehet nekikezdeni, mert hamar kifárad a szemünk.

A negyedik az egészségünk védelme. Rendszeres időközönként, legfeljebb 1-1,5 óránként tartsunk szünetet. Álljunk fel, végezzünk pár tornamozdulatot, ropogtassuk ki a hátunkat, masszírozzuk meg a nyakunkat. A megfelelő ital és étel bevitel legyen meg, ha szomjasok vagyunk, rögtön igyunk. Ne a következő figuránál, ne a következő színnél, ne bemosás után, hanem akkor, amikor szól a test, hogy jól esne neki. Ugyanígy a mosdószünet is. Ha érezzük, hogy hív a természet, mossuk ki az ecsetet és menjünk.

A kifáradás és a kiszáradás nem vicc! Többet vesztünk a kihívás második felére, ha nem figyelünk magunkra az első 12 órában.

Mentális egészségünkre is figyeljünk közben. Készítsünk elő zene és podcast playlisteket. A létrehozott Discord szerverhez kapcsolódva beszéljünk egymással, tartsuk egymásban a lelket, bátorítsuk a másikat. A hobbi festős része általában magányos feladat, de ez most közösségi esemény, használjuk ki!

Az ötödik, ami talán eszünkbe sem jutna elsőre – csak nekem, a zabásnak – a kaja. Tervezzük meg mit fogunk enni. Reggeli ebéd vacsora, éjféli kaja, reggeli. Kezdés előtt valami hosszan felszívódó, sokáig kitartó, rostos dolgot javaslok, folyadékkal. Én pont ezért müzlivel kezdek. ebédre és vacsorára pedig csirkét sütök, még előző nap. Csirke felsősombot sütök le sütőzacskóban, mellé rizst és párolt zöldséget készítek. Ezek könnyen emészthető, tápanyagdús kaják, kistupperben gyönyörűen elkészíthető előző, nap, csak mikrózni kell és kész. Vacsorára annyit variálok rajta a változatosság kedvéért, hogy gyorsan összedobok egy zöldfűszeres kuszkuszt frissen, ami legfeljebb 8 perc alatt kész is van. Éjféli kajára melegszendvicset terveztem. Ott jól fog esni már felállni kicsit, pár perc alatt összeállítani egy jó melegszendót, felfrissülni, a sok üléstől elgémberedett hátam kiropogtatni. Hajnali reggelire megint müzlit tervezek, egyrészt mert gyorsan elkészül és ott valószínűleg már kapkodás lesz a festésben így nincs idő hosszabb ételkészítésre, másrészt energiadús, gyorsan feltölt.

img_4761.jpg

Viszonylag gyakran van ez a kaja nálunk, nagy rutinom van már az elkészítésében

Napközbeni nassolásra gyümölcsöt, és kekszet készítek be, valamint sok gyümölcslevet és ásványvizet. A cukros szénsavas üdítőket javasolnám hanyagolni. Az alkoholos italokat szintén hanyagolni fogom a festés alatt. Ebéd és vacsora előtt egy kisüsti, után talán egy sör beleférne, de nem kockáztatom meg, hogy később emiatt fáradtság jöjjön elő.

Összefoglalva: A kihívást kezdjük úgy, hogy a fentiekben írt módon előkészítettünk mindent. A figurák és talpak összerakva, alapozva. A munkafelület tiszta, eszközök és festenivalók előkészítve. Enni és innivaló bevásárolva, elérhető közelben. Ha a testünk szól, adjunk neki szünetet. NE izoláljuk el magunkat, ez végtére is egy közösségi esemény!

Remélem tudtam segíteni néhány embernek a felkészülésben. Eredményes felkészülést és jó festést kívánok mindenkinek!

 Utóirat: Egy nagyon fontos dolgot lehagytam a cikk kajálós részéből. A kávét. Fontos, hogy legyen jó minőségű, finom kávé. Mind az illata, mind a melegsége, no meg a benne lévő koffein segít majd átvészelni a legnehezebb részeket!