Démonprimarkák csatája: Mortarion Magnus ellen

Warhammer 40 000, tizedik kiadás első tesztmeccs

Júniusban megjelent a Warhammer 40 000 terepasztalos stratégiai játék legújabb, tizedik kiadása. A rendszer bár sok attribútumában idézi az előzőket, de egy jelentős átdolgozást kapott. Nagyon eltér az előző kilencedik kiadás szabályaitól, már az alapoktól kezdve is. A legfontosabb dolog, amit a kiadásról elmondhatok: egyszerűbb. Mind az alapszabályok, mind a seregek összerakása, mind az asztalra felhelyezett terepekre vonatkozó kritériumok egyszerűsödtek. Jelenleg ez elég pozitív számomra.

Visszajáró olvasók tudhatják rólam, hogy a nyolcadik kiadás óta játszom ezt a rendszert, de a kilencedik közepénél abbahagytam, mivel számomra túl bonyolult lett az egész, túl sok energiát és főleg időt igényelt volna ahhoz képest, hogy az Age of Sigmar rendszerben mennyire megtaláltam a számításom és a remek játékosközeget. Idén viszont szeretnék kicsit jobban visszarázódni a 40K fősodorba, akár az AoS meccsek kárára is.

02_meccs_13.jpg

Démonprimarkák egymás közt, avagy a testvérek nem feltétlen barátok is

Ennek volt első része az, hogy elkészítettem egy versenyasztalnyi terepet a WTC szabvány szerint. A blogon egyelőre a nagy épületekről még nincs kint a poszt, de időközben már azok is elkészültek, sőt, a Pergőtűz páros versenyen át is estek a tűzkeresztségen. Nagy örömömre az első meccset Karesz és Chava, két terepkészítő mesterem játszotta rajta. Remélhetőleg a jövő hét folyamán végre lesz időm az azokról szóló blogposztot is pótolni. Közben zajlott az ebben a rendszerben használt Thousand Sons, vagyis Ezer Fiak seregem összegzése is. Több még összerakatlan, vagy félig összerakott, esetleg már le is alapozott figura várt a befejezésre. Gyalogság volt a legtöbb, hat terminátor, nagyjából húsz marine, pár karakter, közte egy régi fém gyalogos Ahriman és egy új Infernal Master. Gép is akad, egy ForgeFiend várt összerakásra, illetve egy Rhino/Predátor még mindig darabokban várja a sorjázás végét. 10 Rubrik Marine és a ForgeFiend már készen van, de lesz még melóm a következő hetekben.

Grosh is nagy várakozással tekintett az új kiadásra, így a megjelenés utáni második hétvégén játszottunk is egy klasszikus 2000 pontos meccset. Ő a Death Guard, vagyis Halálőrség csapatát hozta. Mivel mindkettőnknek megvan a seregek központi figurája, vagyis a Démon Primakák, úgy döntöttünk leteszteljük őket egymás ellen. A pestislégió félelmetes ura, Mortarion a varázslók kultuszának vezére, Magnus ellen. A két figurát egy 24 órás festő kihívás során festettük ki egymás mellett ülve, de még sosem mérkőztek meg egymással. Eljött hát ennek is az ideje… Epikus csatát reméltünk, és nem is csalódtunk, remekül szórakoztunk a meccs alatt!

A seregemben az volt a terv, hogy főleg a terminátorok és a szörnyek, valamint a lángszórók erejét tesztelném, így rájuk építettem a sereget.

00_ts_sereg.jpg

Az Ezer Fiak

A sereg vezére természetesen Magnus volt. Ahrimn főkönyvtáros egy tíz fős Rubrik osztagba csatlakozott, akiknél lángszóró volt. Még két Rubrik osztag volt a sergben, az egyik tíz a másik öt fős, náluk bolter és reaper cannon volt. Két szörny, a fentebb említett ForgeFiend és egy Mutilah volt még a seregben. Utóbbitól sokat reméltem, de sajnos nem sikerült a debütálása az új rendszerben valami fényesre. Ezeken felül egy öt fős és egy tíz fős terminátor osztag volt még a seregben, utóbbiba egy terminátor varázsló is becsatlakozott.

Grosh seregének vezére szintén Mortarion volt. Egy tíz fős pestismarine osztagba egy Tallyman és egy gyalogkapitányt hozott, illetve még egy ugyanilyen öt fős osztagot karakter nélkül. Volt nála is egy tízfős terminátor osztag terminátor hőssel, két tolólapátos bombard aminek sosem tudom megjegyezni a nevét, és egy kóbor Khonre Knight.

00_dg_sereg.jpg

A Halálőrség

Küldetésnek az alapkönyves 1-est választottuk, mivel még nem volt Leviathan könyvünk és paklink, csak azt tudtuk lejátszani. Terep felpakolás után a rövid oldalas felpakolást majd a kezdést is Grosh nyerte. Győzelem annak járt, aki a pályán lévő 4 objektívából több pontot szerez öt kör alatt. Pontot akkor lehet szerezni a második körtől, ha a saját kör elején birtokolja a sereg az adott objektívát.

Grosh a terminátor csapatot teljesen kint hagyta tartalékban, az ő jobbszárnyát a kisebb marine osztaggal próbálta védeni, a balján pedig a Khorne Lovag, Mortarion és egy tank került fel, míg középen egy tank, és a nagyobb marine osztaga.

 A képre kattintva képgaléria nyílik a meccs első feléről

Nekem a kisebb terminátor osztag kint maradt tartalékban, a többiek fent kezdtek. A Mutilah és egy osztag Rubrik a jobb szárnyon lévő objektíva őrzését kapta feladatul, középen a lángszórós csapat volt hivatott mozgó tartalékként operálni, a bal oldali osztagnak csak fogni kellett az objektívát, a Forgefiendre mint mozgó páncélvadász számítottam, míg Magnusnak szélről előretörve kellett támogatni az ugyan hátul kezdő, de egyéni várázstárgyuk miatt teleportálni képes terminátorokat.

Grosh kezdett. A takarásban lévő, de látható lángszórósaim ritkításával indította a lövéseit. A felét le is szedte a csapatnak, illetve itt kiderült egy kellemetlenség is. A tarackjai amint találnak, bátorságpróbát kell dobnia az adott osztagnak. Akkor is, ha nem öl meg senkit. És ezek a mocskoknak nem kell látni a célpontot, hogy oda tudjanak lőni. Kellemetlen.

Az én körömben a termik előre ugrottak, majd lelőtték a kismarine osztagát. A ForgeFiend kibújt takarásból és megsorozta az egyik tankot, lefelezve a sebeit. Magnus előre lopakodott, helyezkedve. A Mutilah és a Rubrik osztag felvette az objektívát, de lövéseik lepattantak a lovagról. Igaz ehhez az egyik mentőt újra kellett dobnia.

Második fordulóban rögtön írt is két objektíva pontot. A terminátor osztagát behozta a lelőtt marine osztag helyére, és szépen megsorozta a nagyobb osztagomat, 4 harcos le is szedve a csapatból. Majd a lovag beért közelharcba, de szégyenszemre nem sikerült megölnie a Mutilah Vortex Beast-et. Cserébe ő sem kapott sebet. Morti helyezkedett, a hátsó tízes osztagom megint kapott egy mortárt, ezúttal veszteséget is okozva, de szerencsére nem szállt inába a bátorságuk most sem.

Eljött az én második köröm. Behoztam a második terminátor osztagot, Magnus előrejött. Aztán jött a sortüzem. Ez volt az, amire vártam., A terminátorok megkapta minden áldást, amit csak ki tudtam osztani rájuk, és megtették, amit meg kellett. Magnussal együtt összesen hét terminátort öltek meg, majd a maradékot közelharcban lemészárolták. Ezzel elvettem tőle azt az objektívát. AZ alsó szegmensben viszont nem sikerült a Knightot megsebezni sem. A Mutilah pedig elpusztult.

A harmadik körben nem volt mit tennie, a maradék pestismarine osztag megindult a terminátorokra, Mortarion pedig Magnusra rontott. A Knight természetesen lecsapta a Rubrik csapatot, mint a legyeket, de nem ez volt a lényeg. A pestismarine osztag megtizedelte, majd megrohamozva teljesen kiirtotta a nagyobb terminátor osztagot legnagyobb meglepetésemre. Mortarion alig tudott sebet verni Magnusba, aki viszont jelentősen megcsapta testvérét. Az egyik tarcak berohamozta Ahriman osztagát, akik képesek voltak visszaütve elpusztítani a tankot. A másik taracklövései után viszont a hátsó osztag megkapta a „battleshock”-ot.

A hamradik körömben egyértelmű volt mit kell tennem. Megöllni Mortariont és a pestismarine osztagot, a Knightot pedig hagyni békén ahol van. A terminátoroknak sajnos nem sikerült ez, az osztagot ugyan megölték, de a két karakter ottmaradt, igaz az objektívát ezzel fixen fogták. Magnus viszont kitett magáért, megölte Mortariont, igaz Ahriman osztaga is besegített kicsit.

 A képre kattintva képgaléria nyílik a meccs második feléről

A negyedik körben Grosh Khorne lovagja meglepetésemre nem maradt hátul, hanem megindult Magnus felé. Azzal hogy otthagyta az objektívát potenciálisan pontokat bukott, de inkább engem akart megakadályozni a pontszerzésben, illetve meg akarta ölni Magnust. A lovag végül csak Ahriman capatát tudta megrohanni, Magnust nem, és őket el is pusztította. A két karakter nem tudott sebet okozni a terminátorokon, akik visszaütve megölték őket. Szerencsére a hátsó rubrik osztag is megmaradt harcképesnek.

Jött a negyedik köröm. Maradt 3 egységem, és volt 3 objektíva amit meg tudtam szerezni. Egyértelmű volt mi a dolgom. Magnus duplamozgással elspurizott a hátsó objektíva felé, és az írott történelem kezdetei óta feljegyzett legszerencsésebb lövéssorozattal belevert 20 sebet a lovagba, ami ott maradt két árva sebbel. Annyi dolgom volt, hogy a rubrik osztag az ötödik körben megdobja a moráltesztet a mortár után, és nyerek.

 Grosh és Khorne Lovagja is vérgőzös szemekkel indult Magnusra. Sajnos a kereszttűz dobások nem sikerültek, pedig elég lett volna egynek sebezni, hogy elhulljon az a hatalmas gépezet. A rohamot megdobta, és véres elégtételt vett Magnuson.

Ötödik körömben semmit nem tettem, maradtam ahol voltam a két osztaggal, bezsebelve a két objektíva pontot.

03_vege.jpg

A vége 7:6 lett így.

Ha nem jön előre a Khonre lovaggal, akkor neki 7 nekem 8 pont van, szóval az végülis nem számított.

Érdekes az új kiadás, több dolog van, ami tetszik, mint ami fura az előzőhöz képest. A játék egyszerűbb, gyorsabb, jobban átlátható. Ez nagyon pozitív. Az hogy Magnus végre asztalra rakható, és a terminátoraim ennyire jók szintén örvendetes. Kell még pár meccs, mire megmondom mi az, ami nagyon nem tetszik, de összességében én ezzel a rendszerrel akarok és fogok is játszani.

Augusztusi KMCS, kapaszkodj, megyek!