KMCS XVII, WH40K verseny Miskolcon - 1. rész, Készülődés

A Kelet Magyarországi csapatverseny a hazai Warhammer 40K terepasztalos stratégia játékos közösség egyik jelentős eseménysorozata. 2016-ban kezdődött Füzesabonyban, amikor Serrath vezetésével meghirdették az elsőt ezen a néven. A Rendezvény célja az volt, hogy a kelet-magyarországi klubok jobban megismerjék egymást, a játékosok könnyebben találkozzanak egymással, és minden klub megmutathassa játékosai erejét és klubja felkészültségét a többinek. Azóta eltelt 7 év, így már azért kijelenthető: elég komoly történelme van a rendezvénynek. Sajnos a Covid hozzá sem volt kegyes, de túlélte a rendezvény a vírust, és a karantént is, immáron a XVII, vagyis tizenhetedik KMCS-re készülhetünk, ezúttal Miskolcon!

dscf4508.JPG

A 2021 augusztusában lebonyolított KMCS XIV. játékosai 

A rendezvénysorozat elérte alapítói eredeti célját. A kelet magyarországi klubok sokkal jobban megismerték egymást, viszonyuk sokkal szorosabb, mint előtte. Számos barátság köttetett az eseményeken. A fővárosi vagy közép- esetleg nyugat-magyarországi versenyre elmerészkedő játékosok ott már régi ismerősként köszöntik egymást minden alkalommal, sőt, egy-egy ilyenre készülésnél nem egyszer volt már klubokon átívelő félkészülő Discord stratagenum gyűlés is.

Magának a versenynek a formátumát mindig jelentősen befolyásolja az adott klub szervezőgárdájának elképzelése. Voltak egyéni, és voltak előre generált páros formátumok, voltak olyanok is ahol az adott klub versenyzőinek eredményei számítottak, volt ahol négy fős random csapatok küzdöttek együtt, ahol jó eséllyel még a partnert sem ismerted a verseny előtt. Tényleg annyi féle verseny volt, ahány kiírás. Én magam, ha jól emlékszem négy KMCS-n gurítottam kockát, és még hármon voltam jelen valamilyen formában. A széria időközben egy kompetitívabb szemléletű „nemKMCS” spinoff szériát is megélt, szóval immáron szinte franchise szerűen működik.

A KMCS XIV. játékra előkészített asztalai
Kattintásra képgaléria nyílik

A jelenlegi versenyt a miskolci the Forge klub rendezi, Gery vezényletével, ez az a klub ahova én is tartozom. A mostani esemény szervezésébe kicsit jobban be tudok segíteni, mint a korábbiakba, és szeretnék egy kis betekintést nyújtani a folyamatba, hogyan is zajlik egy ilyen rendezvény megszerkesztése.

A legfontosabb talán az, hogy helyet találjunk jó időben. Az előző hat miskolci KMCS közül öt is az augusztus 20-as hétvégén volt, szerette volna a szervezőcsapat magja, hogy idén is akkor legyen. Sikerült szerezni egy megfelelő helyet erre az időpontra, így ennél maradtunk.

A helyszín kiválasztásban egyrészt fontos hogy lehetőleg maximum két teremben 10 asztal elférjen, másrészt előny lenne a belváros közelsége, valamint megfizethető szállás is legyen elérhető, nem túl messze. Az egyik belvárosi kollégium mindegyik kritériumnak megfelelt, így azt választottuk.

A Kelemen Didák kollégium a belváros szívében található, közel van a „kisteszkó”, két pékség és benzinkút, sőt éjjelnappali kisbolt is két sarkon belül, ahogy a történelmi belváros kocsmái is mindössze 150 méterre vannak. Parkolás hétvégén ingyenes az épület előtt. Kicsit bonyolítja az életet ugyan, hogy augusztus 20-án lesznek helyek, amik zárva vannak, de nyugi, addig kinyomozom melyik pékség lesz esetleg nyitva a közelben reggel! Ha más nem is, a Meki elérhető 3 perc kocsi, 10 perc séta távolságban, az biztos.

A másik, amit számba kellett vennünk, a tárgyi feltételek. Legyen elegendő asztal, játékszőnyeg, terep. Ebből 10 asztalnyi simán van a klubnak. A terepeink ugyanakkor nem a mostanság egyre divatosabb WTC/ETC stílusúak, hanem nagyrészt egyéni építésű terepek, sci-fi és ipari-urbánus stílusban. Több játékosunknak is van saját otthoni asztala, valamilyen egyéni terepegyüttessel, ugyanakkor van egy nagyobb adag közös tulajdonú „klubos terep” névre hallgató épület is. Ezek nagyrésze eredeti GW épület, valamelyik régebbi Ministronum szettből. Ez utóbbiakon még van mit javítani, ha mostani szemmel nézzük, ez a következő évnek a nagyobb projektje kell, hogy legyen csapatunknak.

A KMCS XIV csatáriól néhány kép
Kattintásra képgaléria nyílik

A verseny ugyanakkor nem is akar a kifejezetten kompetitív, egyéni versenyek konkurenciája lenni. A KMCS mindig is másféle játékélményt kínált. A komolyan vehető sörmeccs volt mindig is a célja és erőssége. Egy olyan versenyformátum ahol sokkal több az interakció a felek közt, meccsek közt és után is. Ez egy baráti összejövetel inkább, ahol játszunk is. A meccseken jelentős korlátozások szoktak lenni a használható egységek és taktikák tekintetében, ezzel sajnos néha akaratlanul is ellehetetlenítve bizonyos kombókat, másokat ugyanakkor előnybe hozva. A KMCS-n sosem mentek a „netes listák”, mert a kiírás és feltételek sem „netes verseny” szerint zajlottak. Magyarán, itt tényleg az számított mindig is inkább, az adott játékos mennyire tud alkalmazkodni a körülményekhez, mennyire ismeri a seregét, és hogyan tudja meglepni ellenfeleit.

Nincs ez másképpen most sem. A küldetéseket a tizedik kiadás nemrég megjelent volta miatt kettőben limitáltuk, ugyanazt játsszuk első nap kétszer, majd második nap egy másikat kétszer. Mivel teljesen másképpen felpakolt asztalon, más sereg ellen fogja játszani mindenki ezeket, így meglesz a változatosság érzése is, de nem a küldetésekre készüléssel megy majd el a legtöbb idő. Úgy ítéltük meg, elég most mindenkinek tanulmányozni a saját és ellenfelei seregeinek lehetőségeit. A küldetések az eddigi tesztmeccsek alapján játszhatónak tűnnék, reméljük nem lesz benne semmi turpisság a terep miatt.

A kiírásban a csapat most azt jelenti, hogy két fős párok jelentkezését várjuk, egy ilyen pár minősül most csapatnak. Fejenként 1200 pont a sereg, tehát csapatonként 2400, vagyis csatánként 4800 pont lesz az asztalon. A hely miatt az asztalok mérete nem a klasszikus 4’x6’-os, vagyis 48”x72” lesz, hanem a 44”X 60”. Ez azt jelenti, hogy elég zsúfolt lesz minden nagyobb épületes asztal, mehet majd a nyüzsi szépen. A lassabb egységek is hamarabb odaérhetnek valahova, ugyanakkor a nagy mozgású egységek akár egy kör alatt is megtehetik az objektívák közti távot. Ezzel mindenképpen számolni kell majd a seregtervezésnél a hadvezéreknek!

Közös ételrendelés is lesz természetesen, a Babylon vendéglőt ajánlanánk a versenyzőknek. A közelben van, tehát időre kijön majd a rendelés és többféle kategóriában is kifejezetten jól teljesítenek. Aki nem tudja, mit rendeljen, annak ajánlom a pizzatekercseiket, és a többszemélyes táljaikkal sem lehet mellé lőni tapasztalatom szerint.

A 2022 augusztusi KMCS XVI csatáiról néhány kép
Kattintásra képgaléria nyílik

Még egy dolgon agyaltunk sokat. Legyen-e pont a festettségre, ha legyen, akkor mennyi. Abban hamar megállapodtunk, hogy legyen, és viszonylag jelentős. Nagyon fontos részének tartjuk a hobbinak azt, hogy festett figurákkal játsszunk. Az összeszerelésük, a konvertálások is fontosak, de hogyha elmegyünk egy versenyre, akkor tiszteljük meg egymást azzal, ha lehet, fektessünk bele némi energiát és fessük ki a figuráinkat. Nem várunk el világszínvonalat, de az alap BattleReady vagy leánykori nevén TableTopQuallity szintet igen. Az alapszínek egy bemosóval együtt már remek összhatást érhetnek el majd minden seregnél! Ugyanígy fontos az is hogy egy sereg egységei egységes talpalást kapjanak. Még a szépen festett figurák egységét is megtöri, ha az egyik osztag láván, a másik homokon, a harmadik romokon áll. Épp ezért a hadvezérek csatánként – vagyis minden alkalommal, amikor festett sereggel tisztelték meg az ellenfelüket – kapnak pontot a festésre. Négyet, ha festve van a sereg és még egyet, ha a talpalás is egységes. Ez csatánként tíz pont lehet a párosnak, vagyis negyven ingyen pont a versenyen, és csak a kötelező házi feladatot kell érte elvégezni, azt, ami miatt eleve belekezdtek az egész hobbiba! Szerintem ez ajándék a szervezőgárdától a hadvezéreknek.

A hadvezéreket érintő egyéb tippekkel hamarosan jövök majd egy új bejegyzésben, amiben egy korábbi posztot aktualizálok, vagyis: „Hogyan készüljek a KMCS-re?”

A rendezvény Facebook eseményét ezen a linken keresztül éritek el.