Mi az a "Hadijáték"?

 

A „wargame” angol szó jelentése - szó szerinti fordításban - „háborújáték”. Magyarul inkább „terepasztalos stratégiai hadijátékként” vagy röviden „hadijáték”-ként szoktunk rá hivatkozni, de gyakori az angol elnevezés használata is.

Ha dióhéjban kellene összefoglalni, akkor azt mondanám, két tábornok áll a csapataik mozgását mutató térkép felett, nem látva a fizikai harcot, csak a csapatok pillanatnyi helyzetéről kapott információt. Ezek alapján adja ki parancsait, majd kapja meg az információt a harc végkimeneteléről, majd újabb parancsot ad ki, addig, amíg a csatának vége nem lesz, vagy valamelyikük nem győz. Ez lehet, nem hangzik túl izgalmasnak.

img-3323.JPG

Ákos ellenőrzi az első lövések kidolgozása előtt az egységek tulajdonságait

Ezért inkább úgy írnám le, hogy ez egyfajta bonyolultabb társasjáték, amiben a cél az ellenfél taktikai és stratégiai legyőzése, a harc valamilyen modellezése által, folyamatosan reagálva az ellenfél mozdulataira és az esetleges külső körülményekre.

A legtöbb szabályrendszer angol nyelvű, így a nyelvismeret majdnem alapfeltétel. Viszonylag kevés az, amihez teljes magyar szabálykönyv van, de előfordul olyan is.

Ami minden hadijátékra jellemző, az hogy a csapatokat valamilyen figurával modellezzük az asztalon. A közkeletű „ólomkatona” kifejezés nem helytálló, anyaguk nem ólom, még a fém figuráké sem – azok jellemzően cink ötvözetek. Előfordulnak még műgyanta figurák is, de a leggyakoribbak a műanyagból készültek. Újabban a részben vagy teljesen 3D nyomtatással készült figurák sem olyan ritkák már, mint akár csak pár éve.

A tereptárgyak még ennél is változatosabbak, kartonlaptól, mindenféle műanyagig, MDF rostlapon át, balsafát beleszámítva, gipsszel együtt, szigetelő lapot beleértve egészen a kerámiáig nincs olyan anyag, ami ne lehetne alapanyag egy terepasztalhoz, vagy tereptárgyhoz!

img_0729.jpg

A képen látható épületekhez és tereptárgyakhoz felhasznált alapanyagok fajtáját meg sem kísérlem felsorolni

Mindez természetesen akkor szép, ha festve is van. Az ezekhez szükséges festék beszerzésében rengeteg forgalmazó van segítségünkre, akik közt a tapasztaltak is elvesznek néha ugyan, de kis kereséssel mindenki megtalálja a neki legjobban megfelelő gyártót, gyártókat. A festés megtanulásában a legjobb mester a gyakorlás, de a tapasztalt hobbitársak, netes videók, magazinok segítenek. A hazai wargame közösség – és a hagyományos „kiállításra” makettező közösség is - nagyon segítőkész, az újak rengeteg tippet, tanácsot kaphatnak az öreg rókáktól.

A wargame-nek nagyon sok vállfaja létezik, többféle osztályozás szerint. Az egyik ilyen, amikor a harcban részt vevő egységek mérete alapján rangsorolunk, de van hogy a figurák méretaránya alapján, van hogy műfaj szerint, a leggyakoribb hogy ezek kombinációjával.

A legegyszerűbb a műfaj szerinti besorolás: történelmi, fatasy és Sci-fi.

Történelmi gondolom egyértelmű, a történelem ismert csatáit, vagy lehetséges csatáit, összecsapásait játsszák újra a résztvevők. Népszerű a 2. világháborús Bolt Action aminek nemrég jött ki a magyar hadszinteret feldolgozó kiegészítője. Figyelemre méltó még a római korból az SPQR rendszer a Warlord kiadónál, és a kora középkor SAGA rendszere a Gripping Beast kiadótól, de bármily meglepő minden érának megvan a maga rajongótábora és gyártója, a bronzkori törzsi csatáktól a modern afganisztáni háborúkig.

Fantasy: A Gyűrűk Urától, A Trónok Harcán át a Warhammer univerzumig majdnem az összes tündés-orkos, kardozós-varázslós világ.

Sci-fi: minden, ami futurisztikus vagy technikai fantasy. Van itt is rengeteg rendszer, nagyon sok filmnek, könyvnek megvan a terepasztalos változata, Warhammer 40.000-től a Csillagok Háborújáig.

Figura méret szerint is szoktuk osztályozni a játékokat. A méret általában a talp és szemvonal közti távolságot jelöli, nem a teljes magasságot, mert a svájcisapkás és a huszárcsákós harcos, ha egyforma magas, akkor az nem egyforma méretarány!

img-3329.JPG

28 mm-es Warhammer 40K figurák. Orkok küzdenek az Ultramarineokkal a konténerek mellett.

A leggyakoribb figuraméret, amivel itthon találkozni fogsz az a 28 mm. Elég részletgazdag, de még kezelhető tömegben akár közepes vagy nagyobb csatáknál is. Festése is ennek az egyik legkönnyebb, még jól látszanak a részletek. A legtöbb sci-fi és fantasy gyártó ebben kínálja a figuráit. A Warhammer gyártója a Games Workshop 28 mm figurái ugyanakkor kicsit nagyobbak, úgynevezett „Heroic Scale” figurák, kb 32mm-esnek tűnnek az egyéb 28mm-es termékekhez képest.

A második legnépszerűbb az 1/72-es méretarány, vagy más néven 19mm-es. Történelmi figurák jellemzőek rá, bár vannak fantasy és sci-fi gyártói is. Itthon a 2. világháború és ókor játékosok nagy többségének ilyen van.

 A témában nagyon ajánlom János barátom blogját: https://hadijatekos.blog.hu/

a9_9.jpg

19mm-es vagy más néven 1/72-es csata.
A Magyar Királyi Hadsereg és a Vörös Hadsereg csapatai harcolnak a második világháború utolsó éveiben

1/35 vagy attól nagyobb arány viszonylag kevés van. Hirtelen nem is jut eszembe semmi az új Conquest fantasyn kívül, ami abban lenne, és játszottam is volna már vele.

19 mm alatt történelmiben van még több arány is, 15 mm, 10mm, is előfordul. Jellemzően a repülős vagy hadihajós rendszerek használnak ilyet.

A 6mm még egy érdekes arány, itt vannak minden műfajban kifejezetten hatalmas ütközetekhez figurák, de láttam már 3mm-es hadihajókat is!

A harc mérete alapján is tudjuk osztályozni a rendszereket.

Vannak az úgynevezett „skirmish”, rendszerek. Ezekben kevés figurával, kisebb méretű asztalon játszunk. Általában maximum 20-30 figura van csak a táblán, ez viszont nem jelenti azt, hogy egyszerűbbek az ilyen rendszerek, mint amiben több van. Itt a karakterek jobban kidolgozattak, több egyéni képességük van, sokat számít a reakció és az aktiválási sorrend. Gyakori a Nagy Nevesített Harcos nekimegy egy pribék csapatnak szituáció.

Részlet Ridley Scott 2010-es Robin Hood feldolgozásából.

Hogy képzelj el egy ilyen harcot? Filmes példa: a Russel Crow féle Robin Hood filmben, amikor a királyi koronát vivő lovagcsapaton rajtaütnek az erdőben a banditák, majd azon a csapaton a címszereplő és bandája, például tipikus „skirmish”. Hasonló az Ötödik elemben mikor Bruce Willis kimegy a színházteremből és szétlövi a Mangalor őrséget, Chriss Tucker, a futár pedig viszi mellette az értékes szállítmányt, és időre ki kell jutniuk. Ez szintén tipikus skirmish szituáció. A Piszkos 12-ben is, a támadás gyakorlatilag egy ilyen harc.

Részlet Oliver Stone 2004-es Nagy Sándor című filmjéből

A kategória legnagyobbja a „Mass Battle”. Itt jellemzően már a harcosokból álló csapat egésze egy egység. Az egyes katona csoportok jellemzően százas vagy ezres csoportokat jelképeznek. Filmes példánál maradva pl, a Nagy Sándor Gaugamelai csata tipikusan ilyen, vagy a Hobbit 5 sereg csatája, vagy a Starship Troopers végén a nagy csata, és az Enders Game űrhajós csatái is.

És van minden, ami a kettő közötti, ebben is több elnevezés, méret van, ide tartoznak a több osztagos harcok, a már említett Robin Hood adaptációban a partraszállási csata, de a Kelly Hőseiben is tipikusan ilyen összecsapások vannak.

Ha bele szeretnél kezdeni a hobbiba, jelenleg Magyarországon a Warhammer 40K rendszer 28 mm figurái a legnépszerűbbek, Ennek különböző méretű – Kill Team nevű skirmish változata belépőknek ideális - játékaihoz találsz legkönnyebben játékost. Második helyen a 28 mm Warhammer Age of Sigmar fantasy rendszer található. Történelmiben pedig, az 1/72 méretarányú 2. világháborús csatákra lesz legkönnyebben ellenfeled idehaza.

 

Folytatás következik!