Hogyan készüljünk egy hadijátékos versenyre?

 Korábbi bejegyzésekben láttatok már több hadijáték versenyről beszámolót. Régebben több kelet-magyarországi Warhammer40K illetve Kings of War, tavaly pedig két Age of Sigmar eseményről. Idén reményeim szerint szintén lesz ilyen a blogon.  Ez a leírás ezek és pár hobbitárssal való beszélgetés alapján készült el, van köztük több olyan is, aki számos 40K, vagy AoS versenyen volt tavaly és idén. Sok kezdő, vagy viszonylag kezdő játékos azért nem mer versenyre menni, mert azt hiszi az valami mitikus dolog, amire csak a veteránok mehetnek. Ebben van ugyan valami, az első helyekért rendszerint valóban ők küzdenek, de pár alapelv betartásával szerintem bármilyen lelkes kezdő kihívóvá válhat. Az ezekre az eseményekre való előzetes felkészülésről, a szükséges megelőző lépésekről ejtenék pár szót, mik azok a néha nagyon apró előkészületek, amikkel nagyban megkönnyíted a helyzeted a verseny napján, amik segítenek csak a meccsekre koncentrálni.

Alapvetően, ha úgy tekintesz egy versenyre, mint egy olyan klubalkalomra, amikor már előre lebeszélte neked egy haverod, kik ellen és milyen küldetést játszol, neked csak magadat, és a sereged kell vinni, talán máris kevésbé lesz rémisztő egy ilyen rendezvény! Az, hogy ismeretlen emberek ellen is játszol, pedig szintén ne ijesszen meg. Nekem eddig egyetlen igazán negatív élményem volt csak, amivel szembe tudom állítani azt a sok ellenfelem, akivel remek pajtási viszony alakult ki utána, ilyen például a Nagy tesók Hévízről, akikhez el is látogattunk, vagy Ákos, aki mint kiderült, két megyével arrébb lakik ugyan a lakhelyemtől, de anyósoméktól mindössze 500 méterre, és a feleségemmel egy suliba jártak.

4terep5.jpg

Pillanatkép az előző Age of Sigmár versenyről amin részt vettem, a háttérben látszik ahogy a játékos, Chava barátom, éppen a kezében fogja a kinyomtatott sereglistáját

A legfontosabb és első lépés a versenyek közt az, hogy eldöntsd, mi az, amit bevállalsz és mi az, amit nem! Szívem szerint majd minden versenyre elmennék kishazánkban, de sok esetben más program közbejön. Van, amit család, van, amit munka miatt hagytam ki múltkoriban, de olyan is volt, amit szimplán kimerültség miatt nem mertem bevállalni. A verseny szervezőinek is kellemetlen, ha előre jelzed a nevezésed, majd visszavonod a leadott listádat, pedig eleve tudtad, nem fogsz elmenni. Ha eldöntötted, hogy mész, akkor viszont tedd oda magad, igyekezz minél jobban felkészülni.

Alaposan nézd át a küldetéseket, a kiírás részleteit! A sereged ezek alapján tervezd meg, nem feltétlen a „netes listák” azok, amik mennek a hazai metában, mert itt nem feltétlen azok a küldetések kerülnek asztalra, amik a nagy versenyeken. Nehéz megtalálni a sereg szabályai és a saját elképzelésed közt az egyensúlyt, ebben segít a következő pont.

A legutóbbi hazai Warhammer 40K versenyről az LND HQ csatorna streamelt egész nap.
Aki szeretne belenézni hogyan is zajlik egy ilyen esemény, vagy több minden érdekli a hobbiról, annak
nagyon ajánlom a srácokat, remek munkát végeznek a csatornájukon!

Ha teheted, más indulókkal beszéld át a küldetéseket, furfangokat, lehetőségeket, amik nyitva vannak és a seregeket. Ha van rá lehetőség, játssz néhány tesztmeccset is, hogy tudd hogyan működnek a gyakorlatban. A gyakorlás a verseny előtt, a lista finomhangolása nehéz, összetett dolog. Sok időt igényel, de megéri. Ez a tapasztalat a versenyen szó szerint aranyat érhet!

A versenyre vagy tudd fejből az összes statot, vagy vidd magaddal könnyen kezelhető formában. Igazából fejből sose mondj semmit, mindig legyen meg a kódexed, vagy vidd magaddal tableten Wahapedia, Warhammer app elérhetőséggel, esetleg nyomtatva is. Utóbbit nagyon javaslom, hogy legalább az egység statok és a kulcsfontosságú speciális tulajdonságok meglegyenek. Ezzel egyrészt rengeteg időt megspórolsz magadnak, és eseteges vitás eset ellenőrzés során ellenfelednek is. Ugyanígy a verseny és küldetés kiírás is legyen meg hasonló formában ugyanezen okból!

3tovabbrohamozas.jpg

A képen a festett figurák mellett számos kiegészítő látszik: a középső épületen egy körszámláló, hogy tudjuk hol tartunk a csatában. A középső lovag osztag előtt egy objaktíva jelző , a háttérben pedig ellenfelem kockái és papír az eredmény rögzítéséhez tollal, míg baloldalt belóg ellenfelem kinyomtatott, statokkal telerakott sereglistája, elmondható remekül felkészült ő is a meccsre!

Tegyük fel, hogy ez megvan már, felkészültél, játszottál tesztmeccset is, saját sereged ismered, statok is megvannak, minden rendben. Ezzel már készen van a felkészülés? Sajnos korántsem, még számos apró buktató van, amit számításba kell venni.

Ami fontos még a logisztika. Nézd meg hol lesz a verseny. Tervezd meg, hogyan jutsz oda, mennyire korán kell elindulnod, milyen forgalmi fennakadás várható. Ha tömegközlekedéssel mész az átszállás, ha kocsival, akkor a parkolást is számításba kell venni. Ha többen vagytok, akkor azzal feltétlen számoljatok, hogy az emberek felvétele során biztosan lesz csúszás. A hazaútnál ugyanezek ismét jelentkeznek. Ha többen mentek az útiköltség szétosztást előre tisztázzátok, ne legyen ebből gond később. (Nálunk ez utóbbiból sosem volt.)

Most jön egy triviális dolog, amit viszont nem szabad kifelejteni. Biorobot testünknek sajnos attól még hogy rendezvényen vagyunk, ugyanúgy kell étel és ital. Az italról biztosan tudunk előre gondoskodni. Érdemes magunkkal vinni valamilyen gyümölcslevet, ásványvizet, igény esetén sört, kólát, ki mit szeret. Nyári rendezvényre többet is, mint talán indokolt, nem biztos, hogy szellős vagy légkondicionált lesz a terem. Én szoktam pár műzliszeletet is bekészíteni ilyenkor a táskába, ha kell egy kis energia, ezzel gyorsan pótolható. Az ebéd sok helyen közös rendelés alapján megy, de van ahol ez egyéni feladat. Erre kérdezzünk rá a szervezőknél, ha nem egyértelmű előre! Nagyon ciki az, ha a harmadik meccsen már csak a gyomrod korgására tudsz gondolni, a stratégiára nem, kivéve talán, ha ogre játékos vagy.

2hademicsinalsz.jpg

A háttérben - bár fókuszon kívül - látszik, hogy ennél az ellenfelemnél is minden szüksges kiegészítő megvolt, ami a versenyhez szüksges

Legkésőbb előző este pakoljuk össze a motyónkat. Sereg, minden kiegészítőjével –kocka, mérőszalag, marker, objektíva, egyebek – nasi, ital, szabályok és listák.

Ha tehetjük, előző este próbáljuk meg kialudni magunkat, kelleni fog a frissesség a versenyen.

A következő dolog egyesek szerint opcionális, szerintem viszont nagyon is szükséges és hasznos dolog. Ez pedig a festettség. Próbáld meg kifesteni a sereged. A legtöbb verseny díjazza is ezt, - valamilyen formában - így akár ha a hadiszerencse el is kerül, talán ebben valamilyen sikered lehet, plusz szerintem ez is fontos része a hobbinak. Ha nem az számítana, milyen figurákat tologatunk, akkor játszhatnánk akár papírmasékkal, vagy origamival is, nem? Ugyanakkor egy kezdőtől nyilván nem várjuk el, hogy minden rögtön profin legyen festve, de az elvárható, hogy egymást követő 2-3 rendezvényen látható legyen a fejlődés, vagy minőségben, vagy festett figurák számában.

4terep2.jpg

Sereglista, küldetés, kódex, kocka, mérőszalag, toll, ezen a meccsen is minden lehetséges előkészületet megtettek a játékosok, hogy gördülékenyen mehessen a meccs

Sajnos ezek együtt sem garantálják ugyanakkor a győzelmet, vagy valamelyik elmaradása sem okoz azonnali utolsó helyet, de nekem minden versenyen jobb volt a hangulatom és reményeim szerint az eredményem is, ha betartottam ezek nagyobb részét. Grosh szomszéd például, aki az utolsó AoS Murdert nyerte, a felkészülés során ezeket az elveket alkalmazta és nyert is. Ugyanakkor én is eszerint készültem, és bár nem lett egy győzelmem sem, de minden meccsem remek hangulatú volt, végig a versenyre tudtam koncentrálni, a hasonlóképpen felkészült ellenfeleim rátermettségén múlt egyedül a meccs végkimenetele!

Grosh kiegészítése

Való igaz, mindezeket mérhetetlenül hasznos betartani, amit Gábor fentebb írt.

Ismered többé kevésbé a sereged, a küldetést, amit játszol, és az alapszabályokat. Persze én se tudok fejből mindent, de gördülékenyebb a játék, ha nagyvonalakban tudod, mit akarsz és mik a lehetőségeid. Persze ezeket nem kell bemagolni, mint valami verset, ha játszol eleget a lényeg úgy is megragad.

Mindemellett még sokat segít, ha ismered a lehetséges ellenfeleid seregeit/trükkjeit… Nos, ez már egy problémásabb dolog, ha nincs a környékeden XY sereg, hogy kipróbáld ellene a játékot, vagy csupán az élet úgy hozza, hogy nincs kedved vagy időd átnézni egy teljesen új sereget, akkor néha érhetnek meglepetések.

Illetve talán a versenyfélelem ellen még meg lehet próbálni első körben kisebb célokat meghatározni, mint legalább egy nyertes meccs, vagy a középmezőny megcélzása pontokkal.