A Warhammer 40k WTC terep projekt – 2. rész, Alapanyagok, eszközök

Érkezett pár kérdés az előző poszt után az alapanyagokkal és eszközökkel kapcsolatban, miket használok a terepekhez. Gyakorlatilag semmi beszerezhetetlen vagy nagyon speciális nincs benne, csak normál hobbi eszközök, amiket a barkács-, képzőművész-, vagy papírboltban be lehet szerezni.

Kezdjük a legelején. Szükség van írószerszámra. Grafitceruza, hozzá hegyező és radír, illetve tűfilc. Ez utóbbival szinte mindenre tudunk írni. Ha több szín van még jobb. Kell egy jegyzetfüzet, feljegyezni mindent. Méretek, munka sorrendje, festőszínek. Erre azért van szükség, hogyha évekkel később akarjuk bővíteni a projektet, ne kelljen mindent elölről kezdeni. Ha ez megvan, az alapanyagok majd eldöntik mit, mivel vághatunk, formázhatunk, ragaszthatunk.

lotr_1.jpg

Ezeket az alapanyogokat ugyanakkor nem csak sci-fi, hanem fantasy vagy történelmi témájú tereptárgyakhoz is használhatjuk

Kezdjük is a legfontosabb, legtöbbet használt építőelemmel a projektben, a habkartonnal. Ez egy olyan habosított műanyag szivacs, ami két papírlap között van. Előnye, hogy bár roppant könnyű, meglepően szilárd. Több vastagságban lehet kapni, nekem az 5mm-es a kedvencem. Erősebb, mint a 3mm-es, de nem olyan nehéz vele bánni, mint az 10 mm-essel. 70cm x 100cm lapokban kapható. Nagyon könnyen vágható, ez sajnos hátránya is, roppant egyszerű a vágásnál hibát ejteni. Pont ezért megfelelő eszközökkel kell kezelni! Ollóval bár lehet vágni, de úgy nagyon csúnya textúrája lesz a széleken, szikével, vagy tapétavágóval érdemes hozzányúlni csak. Ha hosszabb felületet vágunk, akkor vonalzó mellett tegyük! Nekem fém vonalzóm van erre a célra, mind rövid, mind hosszabb kivitelben, amiknek egyik oldala centiméterben, a másik colban mér. Ez nagyban megkönnyíti a munkám. Vágás során először az egyik oldalt vágom át, majd erőteljesebb nyomással a másikat is. Emiatt fontos hogy kemény munkafelületen vágjunk. Én egy gyúródeszkát használok erre. stabil, bírja a karcolást, elég nagy, hogy a nagyobb terepek kivágásánál is szépen felfeküdjön a vágni kívánt anyag rá. Ha sok terepet épít az ember, hasznos lehet. Vastag vagy közepesen vastag kartont – amit már inkább nem ollóval vágna az ember – is így ezen szoktam méretre szeletelni.

lotr_2.jpg

Ezeket habkarton, balsafa, rajzlap, vékony karton segítségével készítettem pár éve.
Látszik az épületek eltérő stílusán, ahogy kísérleteztem a formákkal

A másik kedves anyagom, a kemény karton. Ez nem hullámkarton, amibe csomagolni szoktak, hanem egymáshoz préselt papírlapok, amik kifejezetten kemények, majdnem furnérlemez erősségben. 3 mm-es vastagságút szoktam venni. 70cm x 100cm lapokban kapható. Szike és vonalzó segítségével vágható ez is, de lényegesen több és erősebb húzás kell, mire átvágja. Formáját jól tartja, de nagy súlyt nem bír el. Alapnak, és az épületeken a szintek padlójának szoktam használni. Faragasztóval nem jó kezelni, mert az beleissza magát, és megnedvesíti, majd száradásnál formáját veszti. Papírragasztóval, vagy pillanatragasztóval dolgozzunk ezért inkább rajta.

Képgaléria az eszközökről és anyagokról

Lépésálló szigetelő. Az anyag, amivel már kacérkodtam, de még hátravan a teljes megismerés. A nagy épületek lépcsői ebből vannak. Majd a tervezett középkori várnál fogom jobban elővenni, ebben a projektben nem fog részt venni most.

Nyomott tapéta, ez egy kis csalás, amit alkalmazok a terepeken, macskakő hatás eléréséhez. Olcsó, egyszerű, könnyen vágható és ragasztható papírragasztóval a kartonra, festék spray ha éri, nem bánja, szárazecsetelést úgy veszi fel mint az álom. A legjobb időnyerő kiegészítő, amit találtam eddig. Ollóval és szikével is vágható.

Vékony, egy rétegű hullámkarton. A legjobb anyag sablonok gyártásához. Könnyű vágni, de megtartja a formáját több használat után is. Olcsó, igazából ingyen van, mert mindenhez adják a csomagolásban, csak meg kell őrizni. Szikével, ollóval vágható, minden festéket szeret, de a PVA őt is eláztatja sajnos.

Rajzpapír. A hagyományos, suliban is használt rajzpapír. Egyrészt vázlatokat készíteni, elő-sablonok gyártásához is jó, de felragasztva valamire, meglepően érdekes textúrát ad festés után.

Gombostű. Elengedhetetlen kiegészítő anyag a habkarton terepekhez. Mikor kivágom őket, és egymáshoz kell illeszteni, az illesztő felületre ragasztó megy, de az egymáshoz nyomott felületeket ezzel is rögzítem. Egyrészt stabilitást is ad az épületnek, másrészt megnyugtat, hogy tudom, a száradás folyamán nem mozdulnak majd el egymástól a falak. A külső bortás úgyis elfedi majd őket, nem kell foglalkozni a kinézetükkel, pontos helyükkel.

Fogpiszkáló. Egyrészt nagyobb terepeknél használható a gombostűhöz hasonló módon a lépésállónál, másrészt díszítő elemként is remek lehet. Két formája van, a kör alakú, és a lapos. Ebben a projektben a lapost használom fel, a konténerek oldalán ezek adják a barázdákat.

Vágóeszközök. Kell egy nagyolló, hosszú vonalakat vagy kemény anyagokat vágni, és egy kisolló a precíziós, kis felületű munkákhoz. Szike és tapétavágó is kell, a tapétavágó a nagyobb erősebb hosszú egyenes vágásokhoz, míg a szike a kis részletek megigazításához jön jól. Nem rossz, ha van egy vágócsipesz, és egy drótvágó, vannak olyan terepek vagy kiegészítő dolgok, amikhez azokra van szükség, ha virágkötöző-drótot használunk valamire. A nagy épületeken például a beépített létrák nálam abból vannak.

Ragasztóból négy változatot használok. A klasszikus PVA akkor kerül elő, ha valami kemény, vagy nem eláztatható felületre kell valami teljesen más anyagot ragasztani. A habkartonra a papagájhomok így kerül fel. A másik, ami gyakran előkerül, a pillanatragasztó. Ezzel jellemzően akkor élek, ha a kezelendő felületek elég aprók, de biztos kötésre van szükség. Külső díszítő elemek, apró illesztések, befúrt drót csapolások az alkalmazási területek jellemzően. A harmadik a tekerős papírragasztó. Ezzel akkor élek, ha papírt ragasztok papírra. Nincs ettől jobb arra. A habkartonra rajzlap textúra, vagy a kemény kartonra a tapéta a fő alkalmazási felület. Hátránya, hogy csak viszonylag nagy legalább 2 cm*2cm felület az, amin jól tapad, az alatt inkább használok pillanatragasztót. Száradási ideje nagyjából 1-2 óra, azt nagyon érdemes megvárni festés előtt! Az utolsó a legmacerásabb, a melegragasztó. Ezt akkor használom, ha a ragasztónak támasztania is kell azt, amit ragaszt. A talpra ragasztáshoz szoktam használni, illetve a nem egyenletes felületek összeillesztésére. Vigyázat, mint a neve is mutatja, meleg, de nem csak magunkat égethetjük meg vele, a terepet is! A habkarton, és a lépésálló, ha közvetlen arra nyomjuk akár meg is olvadhat tőle. Ez kényes eszköz, idő megtanulni jól használni, de avatott kézben csodálatosan meg tudja könnyíteni a munkát!

Nyelvlapolc és balsafa rudakat is használok majd, illetve hurkapálcát. Ezek egyszerű falapok vagy rudak, szikével vagy a drótvágóval könnyen lehet őket méretre szabni. Ragasztani pillanatragasztó, PVA és melegragasztó is jó lehet. Formáját jól tartja, a híg bemosó festéket nagyon szeretik.

Van még csipeszem, ha olyan helyre kell bejuttatni valamit, ahova a kezem nem férne be, vagy túl apró az elem, amit helyére kell illeszteni. A terep dekorációs elemeihez szoktam elővenni, eldobott fegyver, fűcsomó, plakátok, miegymás, amihez kellhet.

Van még egy nagyméretű reszelőm és egy kisebb kézi fafűrészem, ezek a fakanál vastagságú díszlecekhez kellettek, amikből a nagy épület teraszát tartó oszlopokat készítettem, de itt szerintem nem lesz rájuk most szükség.

És nagyjából ennyi. Így végignézve azért ez elég sok szerszám és alapanyag, amiket az évek alatt felhalmoztam, de egyik sem drága tétel. A Proxon habszivacs vágó, amit Grosh szomszéddal vettünk, na, az igen, az drága volt, de majd a vár projektnél behozza az árát! Chava viszont már eddig is jó hasznát vette, szenzációs terepeket készített vele a klubnak és magának tavalyelőtt és tavaly.

Remélem hasznos volt az eszközismertető, a következő részben jövök a konténerek tervével és elkészítési módjával!