7 dolog amit ne kérdezz egy makettezőtől

Kicsit több mint két éve kerültem be a terepasztalos-makettezős világba.

Ismerősi köröm egy része elég furcsán fogadta, jobbnál jobb kérdéseket tett fel nekem. Ezek közül írok le párat.

[Mivel a listás posztok minenhol vonzzák a látogatókat, megnézzük itt is működik-e?]

1. És mi a jó ebben?

Mármint azon kívül, hogy valami szépet alkotok, egy olyan tevékenység közben, ami végtelenül megnyugtató? Kedves új emberekkel ismerkedhetek meg?  A középiskolai rajzórák haszontalansága után rájöhetek, hogy képes lehetek alkotni? Hogy a terepasztalos játékokhoz képest bármilyen PC játék élmény smafu? Hogy folyamatosan tágul a képzeletem? Hogy fejleszti a kreativitásom? Hogy érdekes, új dolgokat ismerek meg? Történelmi ismereteim rohamosan nőnek?

image_72.jpg

2, Ez nagyon drága?

Különösen vicces kérdésnek minősül, ha láncdohányos teszi fel a kérdést. Mi számít drágának? Ha egy nagyobb üveg pálinka és két doboz cigi árából veszek 2-3 hétre (vagy 2-3 hónapra) elegendő festenivalót az drága? 

image_68.jpg

3, Nem idegesít téged hogy olyan kicsi minden?

De, nyilván idegesít, megőrjít, igazából úúútálom is, csak megverne a többi makettező ha hirtelen abbahagynám. Külön szeretem, mikor az első kérdés után egyből ezt kérdezik.

image_69.jpg

4, A feleséged hogy tűri ezt?

Nyilván azért a feleségem és én azért vagyok a férje, mert nem szeretjük egymást és a másik hobbiját. Nyilván azokat is utáljuk akikkel az időt tölti a másik, mikor nem együtt vagyunk. Bármily meglepő, az asszony teljsen jól elvan vele, bár néha azért jelzi, most kicsit visszavehetnék a tempóból, töltsünk több időt együtt. Úgy van vele kicsit, rosszabb mintha neki vennék ékszert, de sokkal jobb mintha elinnám. 

image_71.jpg

5, Ezek a makettezők ilyen szobalények, nem?

Kedvencem mikor ezt "irodabarna" emberek kérdezik meg. Nyilván nem sportpálya közepén szereljük össze a tankot meg a repülőt, de ugyanúgy járunk iskolába, dolgozni, közértbe, hivatalba, postára mint mások. Postára talán többet is, mi az "átlagember".

image_67.jpg

6, Honnan tudod milyenre kell festeni?

Törénelmi modelleknél kifejezetten idegesítő kérdés. Fantasy modelleknél még csak-csak érthető, ugyanakkor itt is megvan sokszor a séma, bár nem mindig. A gyűrűk ura tünde figurát nyilván nem fogják piros bőrrel festeni, míg átlagos szarvas-patás démonnál azért nagyobb a mozgástér. Némely fantasy világ ugyanakkor akár a közismert Gyűrűk Ura figuráknál is sokszínűbb - mind figuraszám, mind megfesthetőség szempontjából. Ezek azok a lények ahol az alkotó fantáziája, kreatiitása tényleg tejesen kiteljesedhet, lásd első kérdés.

image_73.jpg

7, Ez nem gyerekes dolog?

Legutóbb egy rajzfilmfigura képével díszített pólós fiatalember kérdezte meg ezt. Ilyenkor azt szoktam válszolni, menjen be egy makettkiállításra és nézze meg. Ha azt a tökéletességre törekvést annak tartja, akkor az.

sam_3583.JPG

 

 

Hobbitársaktól jöhet a többi kedvenc kérdés kommentben!