24 órás festés a harmadik felvonás – Kiírás és tippek kezdőknek

Idén ősszel újabb 24 órás festő kihívást írt ki Dani, aka Ratboi. Ezúttal november utolsó szombatja, vagyis 2022/11/26 10:00 lesz a kezdő időpont. Témában visszatérünk a gyökerekhez, ismét az első kihívás témája, a Start Collecting! dobozok lesznek a kihívás alanyai.

Közben ugyanakkor kiderült, többen a Games Workshop rajongói bázison kívülről is csatlakoznának a kihíváshoz, illetve egyesek a már meglévő figurahalomból festenének ki egy nagyobb adagot. Ratboi így a kiírást úgy hirdette meg, hogy nem feltétlen GW Starterrel, hanem azzal megegyező nagyságú figura csoporttal lehet nevezni. Ez leegyszerűsítve nagyjából annyit jelent, hogy legyen egy vagy kettő hős, egy gyalogos osztag, ami legalább tíz fő, illetve legalább egy második osztag ezek mellé, ami vagy gyalogos, vagy valami speciális másik osztag, vagy egy szörgy/gép/jármű. Ez lehet sci-fi, fantasy, vagy történelmi is akár.

nutuporshutup.jpg

A figurákat az előzőhez hasonlóan össze lehet rakni a kívánt mértékben, és lealapozni egy színnel. A figura fontos része a talp is, így a kihívás végére annak is el kell készülnie! Vannak ugyanakkor hosszan megkötő textúrák, vagy nehezen száradó alapanyagok, így ezeket is előre fel lehet vinni a talpra, előkészíteni, és ha szükséges alapozni.

A kihívás során bármilyen festő technika használható, ecset, kanna, airbrush, kivéve a papírzsebkendőt!

Az első kihívásra felkészülésről és a rendezvényről írtam beszámolót, illetve a másodikról is, azokat nagyon ajánlom minden kezdő figyelmébe. Amiket abban leírtam mind áll most is, ha azokat figyelembe veszi valaki, akkor lényegesen könnyebb dolga lesz. Az egyszerűség kedvéért összefoglalom a lényegét.

img-5081.jpg

Az első kihívásra előkszített asztalunk

Készítsük elő a figurákat és eszközöket! A figurákat rakjuk össze és alapozzuk le már lehetőleg egy héttel előtte, ahogy a talpak elkészítését is tervezzük meg időben. Ha szükséges még valamilyen festék, alapanyag, eszköz szerezzük be a hazai boltok valamelyikében! Különösen figyeljünk arra, hogy legyen tartalék ecsetünk, és a sokat használandó festék se csak „tégely aljában egy kevés van még” állapotú legyen!

Gondoskodjunk kényelmes környezetről! Legyen bekészítve a kezdésre, lehetőség szerint már előző este megfelelő kényelmes szék. A festékek, figurák, eszközök kényelmes kéztávolságban a mosóvíz ne ott ahol a legegyszerűbb kiborítani. Papírtörlő az esetleges balesetek miatt mindig legyen a közelben!

Étel-ital legyen előre elkészítve! Még az előző napokban vásároljunk be inni és ennivalót. Reggelizzünk bőségesen kezdés előtt, és legyen tervünk, mit ebédelünk, vacsorázunk, illetve hajnalban mit nassolunk! Innivaló ugyanígy legyen mindig elérhető közelben, a kiszáradás nem vicc, simán előfordulhat, hogy amiatt jelentkezik a fáradság hajnal kettő körül. Kávé, energiaital szintén legyen annak bekészítve, aki szokott ilyennel élni.

Ne hagyjuk, hogy a testünk feladja! Rendszeres, kisebb-nagyobb szüneteket iktassunk be közben. Ez kvázi irodai ülőmunkának fog minősülni, az annak során felmerülő gondok itt is előjönnek majd. 50-70 percenként legalább egyszer tartsunk 5-15 perces szüneteket. Testünk körülbelül két óra után elkezd eltunyulni, lelassulni, ha nem mozgunk. Mozogjunk hát kicsit, álljunk fel, járjunk egyet a lakásban vagy akár az udvaron. A mosdószünet, ha jelzi a test, hogy szükséges ne halogassuk, menjünk azonnal! Ez utóbbi tényleg fontos, nem vicc. Koncentrációban nagy vámot szed hosszútávon.

img-5561.JPG

Ha többen festetek együtt, könnyebb végig koncentrálni,
jó társaságban könnyebben telik az idő

Szellemi frissességünkre figyeljünk! Az esemény közösségi összejövetel is! Csatlakozzatok a Discord szerverhez, beszélgessünk közben. Az előző két alkalomban nekem ez nagyon sokat segített a koncentrálásban. Ha szeretnénk időnként elvonulni a csapattól, készítsetek be előre zene és podcast lejátszási listákat, ne punnyadjunk bele a csendbe, mert hajnal kettő körül az a puha ágy a sarokban elkezd majd nagyon kéjesen kacsintgatni!

Osszuk meg a többiekkel az eredményt! Mind a kihívás alatt a részeredményeket folyamatosan küldjük a Discord szerveren a Work-in-Progress csoportba, mind a végeredményt vállaljuk büszkén! A kihívás – bár lesznek díjak – egyáltalán nem arról szól, ki nyeri meg és ki lesz a legügyesebb, kié a legszebben festett sereg, hanem hogy a versenyzők önmagukhoz képest elérik-e a céljukat, képesek lesznek-e olyan munkát, olyan haladást produkálni, amit előzetesen elvártak maguktól! Itt, aki teljesíteni tudja a kihívást már nyertes szerintem!
Ha Instagramon osztod meg az elkészült figurát, használd a verseny hivatalos hastagjét, #24nutuporshutup illetve a magyar közösség összesítőjét: #mutiaminid.

img_5097.jpg

Start Collecting Seraphons! festésre előkészítve,
innen már csak húzni kellett az ecsetet rajtuk...

Aki elgondolkozik rajta, belevágjon-e, annak csak azt tudom mondani: Hajrá! Nekem remek élmény volt mindkettő esemény, nagyon boldog és büszke vagyok, hogy bele mertem vágni és saját szintem felső határán teljesíteni. Az, hogy a Start Collecting Seraphons! doboz jóvoltából belevágtam az Age of Sigmár rendszerbe az egyik legjobb döntésem volt mióta belevágtam a hobbiba, rengeteg kedves új embert ismertem meg általa, akik közül néhányat lassan már barátomnak is merek nevezni.

Szóval, akinek szabad az a hétvége és valamennyire hadijátékos, vagy szimplán csak szereti a figurafestést, annak azt ajánlom, vágjon bele, nem fogja megbánni! Én biztosan ott leszek! Hogy mivel? A következő részben kiderül! ;)