Terepasztalos és egyéb stratégiai játékok

2021\07\03

Ezer Ifjak az Orkok ellen R’voor-mythas homoktengerében

Száraz forró szél fújta a R’voor-mythas legkisebb kontinensének déli részén elterülő kősivatag homokját. A ki tudja milyen rég és milyen háborúban elpusztult nevesincs település romjai közt nem nőtt semmilyen növény. Valószínű évtizedek óta nem esett az eső a bolygónak ezen a részén. A város kihalt volt, a roncsvadászok és guberálók mindent elvittek, ami valamennyire is értéknek számított. A néhány tucat ház csonka torzója közt pár barikádnak azért nem nevezhető szemétkupac állt, amiknek felületét fényesre csiszolta a milliárdnyi szélben úszó homokszem.

elso.jpg

Suklar-an’tarma magiszter, az Ezer Ifjak Légió hatalmas tudászszomjú mágusa az ideúton végig meditált. Nem ígérkezett nehéznek aktiválni a négy obeliszket, ami a pár száz mérfölddel északra lévő ősi templom külső védelmét látta el. Az obeliszkek valahogy gátolták a környékre teleportálást, márpedig a szentély védelmének kiiktatásához a Scarab Okkult Kultusz terminátoraira is szüksége volt a légiónak. Ahriman nem szívesen mondott volna le az elit harcosok taktikai mozgékonyságáról a behatoláskor. Nagyjából 10 standard perccel a tervezett érkezés előtt tanonca idegesen ébresztette fel a meditációból.

More:

beszámoló csatajelentés 40K Warhammer 40K

2021\05\28

Új Thousand Sons kódex váró poszt

Tegnap bejelentett a Games Workshop egy új Ezer Ifjak kódexet. Egy új karaktert biztosan kap a légió, aki az Infernal Master nevet kapta. Egyelőre még nem tudni mit tud majd, vagy miben jelent erősítést. A találgatások persze elindultak, jelenleg 3 változatot tart a közösség valószínűnek.

Az első, hogy semmi extra, csak egy kicsit csicsásabb Exalted Sorcerer egység. A második, hogy a démongépeket támogató karakter lesz. A harmadik változat szerint pedig egy démonokat idéző és erősítő hőst tisztelhetünk benne. Szerintem a harmadik a legvalószínűbb. 

isoijmgi4rbe0qob.jpg

Ugyanakkor reméljük, nem csak egy figurát adnak ki a sereghez erősítésnek. Nézzük sorban, mik azok amiknek én örülnék, mik azokat amiket megvalósíthatónak tartok, és mennyi valószínűséget adok nekik egy tizes skálán.

 

More:

2021\04\24

A 24 órás festős kihívás - második rész

 

Ezzel a beszámolóval még adós vagyok nektek, JIM ugye már másnap megírta a beszámolóját, nem maradhatok le, ideje pótolni. 

A 24 órás festésre az előző posztban leírtaknak megfelelően jól felkészültünk. A pénteki napot kivettem szabadságnak. Délelőtt bevásároltam a kajához, illetve tartós beruházásként vettem szurokvászon asztalterítőt is. Ez több okból is szükséges volt. Egyrészt most is védte az asztalt, főleg az airbrush festéstől, valamint majd terepépítős projekteknél is jól jön. Akciós anyagot választottam, hiszen a minta szinte mindegy volt, mégis teljesen jót sikerült találni, nem rózsaszín virágosat. 2700 forintból a két sörasztalt teljesen lefedő anyagot sikerült szerezni. Bőven megérte.

A kaját délután elkészítettem, kis- és nagytupperbe becsomagoltam, italokat behűtöttem. Este pedig átcuccoltunk Groshhoz. Végül úgy alakult, hogy Sebitár és Chava is nálunk festett, - megtudták, hogy főzök előre - így tényleg szükség volt mindkét sörasztalra. Kényelmesen, bőven elfértünk rajta. A technikát is összeraktuk este, a laptopot összekötöttük a TV-vel, hogy rendesen lássuk a többieket az online csatlakozásnál, vittünk le kishifit zenéhez, amit végül nem is használtunk, hosszabbítókat a világításhoz és a kompresszorokhoz, szóval rendes nagy készülés volt. Végezve pattintottunk elégedetten egy sört, bekészítettük az alapozott figurákat, Grosh Káosz Űrgárdistái és a Helldrake valamint Gyíkembereim katonás rendben várták a festéket, mi pedig ezután elraktuk magunkat másnapra.

 img-5081.jpg

Vihar előtti csendélet

More:

beszámoló készülődés tervezés 24 órás festés

2021\02\07

A 24 órás festős kihívás

Januárban kicsit megkavarodott a hazai hobbi állóvize. Nekünk, játékosoknak elegünk van abból, hogy nem tudunk találkozni, nem látjuk egymást. Nyilván betartjuk a járványügyi előírásokat, de mégis, kellene valami dzsembori. Volt pár online festős workshop, de az azért nem ugyanaz.

Végül az Warhammer Age of Sigmar (HUN) csoportban Kiskéry Dániel, a Tesseract oldal adminja –aki nem követi még Instagramon, tegye meg most - dobta fel az ötletet, hogy mi lenne, ha megpróbálnánk egy 24 órás festős kihívást. Ez azt jelenti, hogy 24 órája lenne egy versenyzőnek, egy adott figuramennyiség kifestésére.  Elég nagy játékosbázis mozdult meg az ötletre ahhoz, hogy komolyan beinduljon a szervezkedés. Dátumnak végül február utolsó szombatját, 27-ét szavazta meg a társaság. A Games Workshop Start Collecting! szettjeivel – és még pár speciális dobozzal – lehet nevezni. Részletes leírást a létrehozott Nut Up or Shut Up 24 órás kihívás Facebook eventnél találtok.

Részemről nem volt kérdés, be akarok-e szállni, vagy nem? Naná, hogy ki akarom próbálni! Különböző youtube csatornákon már láttam pár ilyet, és bennem is motoszkált a gondolat, vajon képes lennék-e rá? 2-3 éve még nem biztos, hogy bele mertem volna fogni, de mostanában sokat fejlődött a festőtudásom, és a gyorsaságom, kíváncsi vagyok, mire vagyok képes. Grosh szomszéd is lelkes volt, továbbá Chava és Sebitár is rögtön a csatlakozás mellett döntött. Így nem kérdés, nekifogunk mi is.

More:

ismertető beszámoló készülődés tervezés warhammer 40K AgeofSigmar

2020\02\14

Mi az a "Hadijáték"?

 

A „wargame” angol szó jelentése - szó szerinti fordításban - „háborújáték”. Magyarul inkább „terepasztalos stratégiai hadijátékként” vagy röviden „hadijáték”-ként szoktunk rá hivatkozni, de gyakori az angol elnevezés használata is.

Ha dióhéjban kellene összefoglalni, akkor azt mondanám, két tábornok áll a csapataik mozgását mutató térkép felett, nem látva a fizikai harcot, csak a csapatok pillanatnyi helyzetéről kapott információt. Ezek alapján adja ki parancsait, majd kapja meg az információt a harc végkimeneteléről, majd újabb parancsot ad ki, addig, amíg a csatának vége nem lesz, vagy valamelyikük nem győz. Ez lehet, nem hangzik túl izgalmasnak.

img-3323.JPG

Ákos ellenőrzi az első lövések kidolgozása előtt az egységek tulajdonságait

Ezért inkább úgy írnám le, hogy ez egyfajta bonyolultabb társasjáték, amiben a cél az ellenfél taktikai és stratégiai legyőzése, a harc valamilyen modellezése által, folyamatosan reagálva az ellenfél mozdulataira és az esetleges külső körülményekre.

A legtöbb szabályrendszer angol nyelvű, így a nyelvismeret majdnem alapfeltétel. Viszonylag kevés az, amihez teljes magyar szabálykönyv van, de előfordul olyan is.

Ami minden hadijátékra jellemző, az hogy a csapatokat valamilyen figurával modellezzük az asztalon. A közkeletű „ólomkatona” kifejezés nem helytálló, anyaguk nem ólom, még a fém figuráké sem – azok jellemzően cink ötvözetek. Előfordulnak még műgyanta figurák is, de a leggyakoribbak a műanyagból készültek. Újabban a részben vagy teljesen 3D nyomtatással készült figurák sem olyan ritkák már, mint akár csak pár éve.

A tereptárgyak még ennél is változatosabbak, kartonlaptól, mindenféle műanyagig, MDF rostlapon át, balsafát beleszámítva, gipsszel együtt, szigetelő lapot beleértve egészen a kerámiáig nincs olyan anyag, ami ne lehetne alapanyag egy terepasztalhoz, vagy tereptárgyhoz!

img_0729.jpg

A képen látható épületekhez és tereptárgyakhoz felhasznált alapanyagok fajtáját meg sem kísérlem felsorolni

Mindez természetesen akkor szép, ha festve is van. Az ezekhez szükséges festék beszerzésében rengeteg forgalmazó van segítségünkre, akik közt a tapasztaltak is elvesznek néha ugyan, de kis kereséssel mindenki megtalálja a neki legjobban megfelelő gyártót, gyártókat. A festés megtanulásában a legjobb mester a gyakorlás, de a tapasztalt hobbitársak, netes videók, magazinok segítenek. A hazai wargame közösség – és a hagyományos „kiállításra” makettező közösség is - nagyon segítőkész, az újak rengeteg tippet, tanácsot kaphatnak az öreg rókáktól.

A wargame-nek nagyon sok vállfaja létezik, többféle osztályozás szerint. Az egyik ilyen, amikor a harcban részt vevő egységek mérete alapján rangsorolunk, de van hogy a figurák méretaránya alapján, van hogy műfaj szerint, a leggyakoribb hogy ezek kombinációjával.

A legegyszerűbb a műfaj szerinti besorolás: történelmi, fatasy és Sci-fi.

Történelmi gondolom egyértelmű, a történelem ismert csatáit, vagy lehetséges csatáit, összecsapásait játsszák újra a résztvevők. Népszerű a 2. világháborús Bolt Action aminek nemrég jött ki a magyar hadszinteret feldolgozó kiegészítője. Figyelemre méltó még a római korból az SPQR rendszer a Warlord kiadónál, és a kora középkor SAGA rendszere a Gripping Beast kiadótól, de bármily meglepő minden érának megvan a maga rajongótábora és gyártója, a bronzkori törzsi csatáktól a modern afganisztáni háborúkig.

Fantasy: A Gyűrűk Urától, A Trónok Harcán át a Warhammer univerzumig majdnem az összes tündés-orkos, kardozós-varázslós világ.

Sci-fi: minden, ami futurisztikus vagy technikai fantasy. Van itt is rengeteg rendszer, nagyon sok filmnek, könyvnek megvan a terepasztalos változata, Warhammer 40.000-től a Csillagok Háborújáig.

Figura méret szerint is szoktuk osztályozni a játékokat. A méret általában a talp és szemvonal közti távolságot jelöli, nem a teljes magasságot, mert a svájcisapkás és a huszárcsákós harcos, ha egyforma magas, akkor az nem egyforma méretarány!

img-3329.JPG

28 mm-es Warhammer 40K figurák. Orkok küzdenek az Ultramarineokkal a konténerek mellett.

A leggyakoribb figuraméret, amivel itthon találkozni fogsz az a 28 mm. Elég részletgazdag, de még kezelhető tömegben akár közepes vagy nagyobb csatáknál is. Festése is ennek az egyik legkönnyebb, még jól látszanak a részletek. A legtöbb sci-fi és fantasy gyártó ebben kínálja a figuráit. A Warhammer gyártója a Games Workshop 28 mm figurái ugyanakkor kicsit nagyobbak, úgynevezett „Heroic Scale” figurák, kb 32mm-esnek tűnnek az egyéb 28mm-es termékekhez képest.

A második legnépszerűbb az 1/72-es méretarány, vagy más néven 19mm-es. Történelmi figurák jellemzőek rá, bár vannak fantasy és sci-fi gyártói is. Itthon a 2. világháború és ókor játékosok nagy többségének ilyen van.

 A témában nagyon ajánlom János barátom blogját: https://hadijatekos.blog.hu/

a9_9.jpg

19mm-es vagy más néven 1/72-es csata.
A Magyar Királyi Hadsereg és a Vörös Hadsereg csapatai harcolnak a második világháború utolsó éveiben

1/35 vagy attól nagyobb arány viszonylag kevés van. Hirtelen nem is jut eszembe semmi az új Conquest fantasyn kívül, ami abban lenne, és játszottam is volna már vele.

19 mm alatt történelmiben van még több arány is, 15 mm, 10mm, is előfordul. Jellemzően a repülős vagy hadihajós rendszerek használnak ilyet.

A 6mm még egy érdekes arány, itt vannak minden műfajban kifejezetten hatalmas ütközetekhez figurák, de láttam már 3mm-es hadihajókat is!

A harc mérete alapján is tudjuk osztályozni a rendszereket.

Vannak az úgynevezett „skirmish”, rendszerek. Ezekben kevés figurával, kisebb méretű asztalon játszunk. Általában maximum 20-30 figura van csak a táblán, ez viszont nem jelenti azt, hogy egyszerűbbek az ilyen rendszerek, mint amiben több van. Itt a karakterek jobban kidolgozattak, több egyéni képességük van, sokat számít a reakció és az aktiválási sorrend. Gyakori a Nagy Nevesített Harcos nekimegy egy pribék csapatnak szituáció.

Részlet Ridley Scott 2010-es Robin Hood feldolgozásából.

Hogy képzelj el egy ilyen harcot? Filmes példa: a Russel Crow féle Robin Hood filmben, amikor a királyi koronát vivő lovagcsapaton rajtaütnek az erdőben a banditák, majd azon a csapaton a címszereplő és bandája, például tipikus „skirmish”. Hasonló az Ötödik elemben mikor Bruce Willis kimegy a színházteremből és szétlövi a Mangalor őrséget, Chriss Tucker, a futár pedig viszi mellette az értékes szállítmányt, és időre ki kell jutniuk. Ez szintén tipikus skirmish szituáció. A Piszkos 12-ben is, a támadás gyakorlatilag egy ilyen harc.

Részlet Oliver Stone 2004-es Nagy Sándor című filmjéből

A kategória legnagyobbja a „Mass Battle”. Itt jellemzően már a harcosokból álló csapat egésze egy egység. Az egyes katona csoportok jellemzően százas vagy ezres csoportokat jelképeznek. Filmes példánál maradva pl, a Nagy Sándor Gaugamelai csata tipikusan ilyen, vagy a Hobbit 5 sereg csatája, vagy a Starship Troopers végén a nagy csata, és az Enders Game űrhajós csatái is.

És van minden, ami a kettő közötti, ebben is több elnevezés, méret van, ide tartoznak a több osztagos harcok, a már említett Robin Hood adaptációban a partraszállási csata, de a Kelly Hőseiben is tipikusan ilyen összecsapások vannak.

Ha bele szeretnél kezdeni a hobbiba, jelenleg Magyarországon a Warhammer 40K rendszer 28 mm figurái a legnépszerűbbek, Ennek különböző méretű – Kill Team nevű skirmish változata belépőknek ideális - játékaihoz találsz legkönnyebben játékost. Második helyen a 28 mm Warhammer Age of Sigmar fantasy rendszer található. Történelmiben pedig, az 1/72 méretarányú 2. világháborús csatákra lesz legkönnyebben ellenfeled idehaza.

 

Folytatás következik!

 

2019\01\17

Tizedik Alkinosozoriaknazi haditanács 1.rész - A Nagy Nyugati öldöklés

Galnozs enerváltan meredt maga elé a kocsma egyik sarokpadján. Az olykor túlságosan is harsány seregzászlós némán iszogatott barátja mellett. Ma valahogy nem volt kedve semmilyen történet elmeséléséhez, nem úgy mint általában. A sereg talán legjobb egyéni harcosa, a nem túl ravasz barbár ifjú, Chukkular sem szólt semmit, bár ez tőle nem volt meglepő. Hallgatag fickó volt, akinek csak a csatatéren eredt meg a nyelve. A “Vicces Vőfély”-ben - ahogy a környéken a tulaj fia után hívták a “Fogadó a Bronz Tülökhöz” nevű söntést - szinte tapintható volt a csend, bár majdnem telt ház volt. Néha hallatszott csak egy-egy halk rendelés, vagy egy kupa hangja ahogy hozzáütődött az asztalhoz. Az udvarról ugyan behallatszott a fogócskázó gyermekek zsivalya, de nem érdekelt senkit az sem. A cselédlányok, Borcsa és Börzse próbált ugyan némi életkedvet vinni a vendégekbe, kevés sikerrel. A konyha melletti sarokban volt csak egy kis mozgolódás, egy nagy hasú idősebb altiszt fogyasztott el egy galambot éppen, de már ő is a vége felé járt, halk böfögések közben tüntette el éppen az utolsó falatokat.

img_0720_1.jpg

Ond-ra megérkezik a fogadó elé és kiköti a lovát

Az ajtó halkan nyikordult meg és belépett rajta egy kék köpenyes varázsló. Más volt mint az errefelé jól ismert körmágusok komor öregjei, és pökhendi tanoncai, Ugyan az ő haja is ősz volt, rögtön tudták, nem azok közül való, és nem csak abból hogy a körmágusok soha nem tértek be ide. Ismerte több veterán is a Csontgrádi csatából, a többiek pedig Galnozs történeteiből. Ond-ra a harmincas évei elején járt, alapvetően vidám fickó, Galnozs és Chukkular jó cimborája, habár Csontgrád ostroma óta nem találkoztak. Kóbormágus volt, vagyis olyan mágiahasználó aki nem vetette magát alá a Kör tanításainak és dogmáinak. Bár nem számított törvényen kívülinek, nagyon közel állt hozzá a státusza. Igaz, mióta a Csontgradi Lord Sebitár szolgálatában állt, és kitüntette magát az ostrom során elég jelentős tekintélye lett a harcosok között.

Minden szem rá szegeződött. Két nappal korábban érkezett, a város mellett jelent meg egy vihar kitörése közben, arkán teleportálással. A varázslat majdnem megölte, zihálva szedte a levegőt, teljesen kiverte a víz. Három dekteg - letelepült északi barbárokból lett gazdálkodó - hozta be a városba lovaskordén.

More:

készülődés Alkinosozoriaknazi haditanács Murderfuck AgeofSigmar

2018\09\03

Készülődés a Füzesabonyi Terepasztalos Találkozóra

Mint azt bizonyára sokan tudjátok, október 6.-án rendezik meg Füzesabonyban a terepasztalos találkozó nevű eseményt. Lesz itt minden, ami kellhet egy Terepasztalosnak. Boltok, biztbörze, festőverseny, figura konvertáló verseny és játékbemutatók. Serrath komának sok szervezése van vele, ha fele olyan jó lesz mint amennyi energiát belerak akkor már megéri elmenni!

Részletes infók az esemény Facebook oldalán elérhetőek, ITT.

Jómagam elsősorban a játékbemutató részen veszek majd részt. Sokat agyaltam Serrath felkérése után, mi az, amivel érdemes lenne elmenni. Végül a Kings of War játékrendszer mellett döntöttem, Gyűrűk Ura figurákkal. Ezt a felkészülést szeretném bemutatni nektek egy 5 részesre tervezett cikksorozattal, amiben bemutatom a felkészülést és a terepet, a rendszert a két sereget illetve a végeredményt.

01_asztal.JPG

Több oka is van annak, ami miatt ezt a játékrendszert és ezeket a seregeket választottam.

More:

ismertető készülődés Gyűrűk Ura Kings of War TerepasztalosTalálkozó

2018\06\16

Nomen est omen avagy az első világháborús projektem kezdete  

 

Mint azt jó páran bizonyára olvastátok, Zirian hobbitárs kihívott egy versenyre a blogján. Apropója az, hogy a Strelets új, első világháborús magyar huszár szettel jött ki aminek nagyon jó a minősége.

A kihívás tárgya, hogy ki kell festenem egy doboznyi magyart a hó végére. A versenyt instant bukom, mert nekem a június sajnos/hálaistennek megint nagyon zsúfolt. Sajnos, mert nem tudok makettre sok időt fordítani, de hálaistennek, mert más kellemes elfoglaltságok jöttek-jönnek be.

strelets_austro-hungarian_hussar.jpg

A három doboznyi megérkezett figura
-ezúton is köszönet Kocsis Sanyiéknak a Makettshop-nál a kedvességért

Először is, a hónapban megvolt a szóbeli történelem emelet érettségim. Visszamegyek befejezni a fősulit, de ehhez kell egy újrafelvételi, annak meg 1 tárgyból az emelt érettségi a feltétele. Evidens volt, hogy a történelem lesz az. Sokat készültem rá, és a szóbelin sikerült kihúznom a kedvenc tételem, Caesar és Augustus uralkodói módszereinek összehasonlítása. Eredmény hónap végén, jóra számítok.

Holnap megyek legénybúcsúba pajtásnak, amit nagyrészt én szerveztem, - nem kevés idővel és energiával - aztán jövő hétvégén megyünk sógoromékhoz, unokahugi nyolcadik születésnapját ünnepelni. A hó utolsó hétvégéjén pedig az esküvő lesz fent említett havernak, ahol én leszek a vőfély. Közben be kell járni dolgozni is, illetve a hétköznapok is vannak, szóval minimális energiám lesz csak a hobbira.

Ami lesz, az viszont az első világháborús projektre megy majd el.

Miért is kezdek bele még egy korszakba? Mert a név kötelez. A keresztnevem Gábor, és ezt azért kaptam édesapámtól, mert az ő nagyapjának, Kocsis Gábornak 7 gyermeke volt, mind leány. Így a Kocsis nevet nem volt, aki továbbvigye. Én azért lettem Gábor, hogy legalább a keresztnév megmaradjon a családban.

A dolgot mellékszálként színesíti az, hogy édesapám és nagyapám is Gyula. Mikor már nagyon várós volt, hogy megszülessen az öcsém és arról volt szó, mi legyen a neve, ha fiú lesz, és repkedtek a mindenféle keresztnevek az asztalnál, én egyszer csak mind a négy életévemmel felálltam a székre, az asztalra csaptam és annyit mondtam:

- Márpedig az én öcsém Gyula lesz! Ha már én nem lehettem az…

Mindenki rám nézett és elnémult. Másik nagyapám, aki nem Gyula volt szólalt meg először:

- Egyébként meg igaza van a gyereknek.

Hogy tényleg így volt-e pontosan, nem tudom, mindenesetre így meséljük a családi legendáriumban. J

A legviccesebb pedig az volt, mikor már nagyobb gyerekként nyaraltunk nagymamámnál és lementünk a boltba. Az eladó bácsi meglátott és köszöntött engem:

- Szervusz Gyuszikám – mert ugye az elsőszülött kapja az apa és nagyapa nevét, majd tesómhoz fordult - és neked is szervusz Gyuszikám… - mert őt meg tudta hogy Gyulának hívják. Ekkor viszont indult a pufferelés, hogy de mindettő nem lehet Gyula! És akkor nekiálltak találgatni melyikünk a nem Gyula. Mi meg csak somolyogtunk öcsémmel, de meg nem szólaltunk volna. Volt, amikor két-három bácsi egész komolyan összeveszett azon melyikünk melyik!

 

Azért lényeges ez most, mert ez a dédapám huszár volt és szolgált az első világháború alatt. Méghozzá titkos futárként. Fényképem nincs jelenleg róla, de amint ki tudok menni nagyimhoz, áttúrjuk a szekrényeket. Múlt heti telefonbeszélgetésünk alatt pedig kiderült az is, hogy nagyim egyik unokatestvére is huszár volt, - dédapám unokaöccse – és ő is szolgált az első világháború alatt. Ő viszont nem élte túl, meghalt a Limanovai csata előtt az egyik mocsárvidéken, ütközetben. Róla is vannak képek és iratok vélhetőleg.

Egy egészen remek összefoglaló a Limanovai csatáról

Remélem sikerül kinyomoznom melyik ezredben szolgáltak, pontosan milyen harci cselekményekben vettek részt és hogyan.

Hirtelen rájöttem, mennyire keveset tudok erről a korszakról. Az, hogy tudom a római történelmet, ismerem a makedónokat, a száz éves háborút a kalandozásokat, a vikingeket és a második világháború távol-keleti frontját, remek dolog, de ha megtudom ki után neveztek el, hogy mit tett a hazámért, amiben élek, talán fontosabb, mint ezek együtt!

blog51_01.jpg

Karosszéktábornok posztja egy könyvről amit már beszereztem a témakörben,
ezúton is köszönöm az ajánlót

Elhatároztam hát, hogy ennek szentelek most egy nagyon jelentős részt a szabadidőmből. Utána olvasok a témának, egyenruháknak, csatáknak, hadvezéreknek, tehát magának a korszaknak.

Nagyon várom már, hogy teljes energiával tudjak erre a projektre koncentrálni.

 

Összefoglalva annyit tudok mondani: bocsánat Zirian, a júniusi kihívást ugyan nem tudom vállalni, de a korszakra szereztél egy állandó társat!

És a célt is ennek megfelelően módosítanám:

Menjünk fel az idei GamesDayre egy 1/72-es első világháborús keleti front bemutatóval, olyannal, ami képes más embereket is bevonzani ebbe a hihetetlenül mély és izgalmas témakörbe!

A fejlődést, a készülő asztalt, figurákat, illetve a csatákat pedig folyamatosan dokumentáljuk blogjainkon. Ready?

2018\04\02

A Varang-uruk hordák visszatérése – 3. rész, Harc Debreczen városáért

 Február második szombatján Kaba és Sebitar eljöttek Miskolcra és tartottunk egy közepesen görbe hadijátékos estét. Kaba hozta az ogrékat és viking gumicukrot, Sebitar a kősereget és fehérbort, Groshnál otthon voltak a káosztörpék és a sör, én meg lecammogtam egy emeletet az urukokkal, illetve tortilla vacsorameghívással. Meg a GamesDayen vett BloodBowl emberekkel és tereppel.

Naszóval elég az hozzá, – ahogy nagyapám mondogatta - szépen összegyűltünk szombat délután. Kaba és Grosh a Bölényháború utolsó - haha, utolsó! :) Ők sem gondolták komolyan szerintem! - csatáját játszották éppen, mikor én betoppantam utolsóként, ami ugye teljesen érthető, hiszen én érkeztem legközelebbről.

A meccsük végére elkészült az urukok hadrendje is, így a két offside projekt, a két fun sereg összecsapott, hogy megvívjanak Debreczen városáért, ami jelenleg a kövek birtoka, akik egy kevéssé módosított törpe lista egyébként. Remek hangulat volt végig, - bár az elején egy eddig nem hozott varázstárgy megkavarta a dolgokat – és leteszteltük az időre meccselést is, ami szerintem kiválóra vizsgázott. Valószínű beruházok egy sakkórára is ezen felbuzdulva.

 01_clash.jpg

A csata ahogy a sasok látták

More:

2018\03\19

KMCS 8 beszámoló

Kibic a partvonalon

A Kelet-Magyarországi Csapatverseny 8. – nyolcadik! – versenyét rendezték meg a hétvégén, Miskolcon.

Az előző versenyen Füzesabonyban játszottam is, a lenti sereggel értem el ötödik helyezést nyolc csapatból társaimmal. Arról sajnos időhiány miatt nem készült poszt, pedig abszolút megérdemelte volna a rendezvény.

kmcs7_sereg.jpg

1000 pontnyi Thousand Sons

A mostani kiírásra viszont nem jelentkeztem, az előző Gyűrűk Ura – Kings of War és terepépítés projektek nagyon sokat kivettek belőlem, nem lett volna teljes energiám a csapataimra. Úgy meg nem láttam értelmét a versenynek.

Ki viszont nem maradhattam a buliból. Minimális energiával ugyan, de besegítettem a szervezőknek, ezáltal beláttam a pakliba kicsit jobban. Erről írnék főként, milyennek is láttam a versenyt egy fél lépéssel bentebbről.

More:

ismertető beszámoló warhammer 40K KMCS

süti beállítások módosítása